مقیاس اشتیاق برای برقراری ارتباط (بیرامی و همکاران 2012)

این پرسشنامه استاندارد از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر، و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. پس از پرداخت موفق می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.

هدف: ارزیابی میزان اشتیاق افراد برای برقراری ارتباط با افراد

تعداد سوال: 12

شیوه نمره گذاری و تفسیر نتایج: دارد

منبع: گنجی ، حمزه. ارزشیابی شخصیت. نشر ساوالان، 1380

همین الان دانلود کنید

قیمت: فقط 1700 تومان

خرید فایل

مقیاس اشتیاق برای برقراری ارتباط (بیرامی و همکاران 2012)

آغاز آفرينش با ارتباط گره خورده و بدون آن انسانيت بي مفهوم است . ما هر روز با خالق خود از طريق نيايش ارتباط بر قرار مي كنيم و با زبان و بيان شفاف اندامها , پلي مي سازيم ميان خود و معبودمان كه همان ارتباط است

ارتباط پلي است ميان انسانها اما ظريف و حساس كه بايد به دقت از آن عبور كرد و با كوچكترين خطا ممكن است بريده شود و در دره اي از ناملايمات و سوء تفاهم ها اسير شويم كه رهايي از آن كار آساني نيست .

زندگي روزمره بدونِ ارتباط غير ممكن است . هر روز صبح با ديدن خورشيد , باران , شبنم ,آب و … در واقع         با همه چيز ارتباط برقرار مي كنيم و نشاطي كه از طبيعت دريافت مي كنيم , در واقع پاسخِ ارتباط ماست .

بين انسانها نيز ارتباط هميشگي است .با ارتباط ديگران را تأييد يا طرد مي كنيم .احساساتمان را بيان مي كنيم شاديها , مخالفت و غمها را نشان مي دهيم .

با ارتباط صحيح , ارزشِ ما نزد ديگران بالا مي رود . به ما اعتماد به نفس مي دهد . باعث موفقيت در كارهايمان

مي شود و زود تر به اهدافمان مي رسيم و بهتر مي توانيم ديگران را متقاعد كنيم .

ابزارهايي مانند انعطاف پذيري , خوب گوش دادن , مثبت نگري , همدلي كردن ما را در ارتباط مؤثر ياري مي دهد .

ارتباط در اغلب كارهاي ما با اشكال مختلف كلامي , غير كلامي , نوشتاري ,نمادي , عمدي و غير عمدي ديده

مي شود .

 « در حقيقت بيشتر ما حدود 50 الي 75 درصد از روزِكاري خود را به برقراري ارتباط نوشتاري , رو در رو و يا تلفني اختصاص مي دهيم . 1»

در اثر ارتباط با ديگران احساساتِ خود را بيان مي كنيم , ديگران را تأييد يا طرد مي كنيم .علايق و شاديهاو نارضايتي ها و مخالفت خود را نشان مي دهيم .

دكتر ساروخاني ارتباط را چنين تعريف كرده اند :

« ارتباط عبارت است از فنِ انتقال اطلاعات , افكار , رفتارهاي انساني از يك شخص به شخص ديگر و به طور كلي هر فرد براي ايجاد ارتباط با ديگران و انتقال پيامهاي خود به ايشان از وسايل مختلف استفاده مي كند .2 »

اصول دوازده گانة ارتباط

1ـ « همة كارهاي ما نوعي ارتباط محسوب مي شود . 3»

لباسي كه هر روز در محل كار مي پوشيم , بيانگر شخصيت ماست و اعتماد به نفس ما را نشان مي دهد .

راه رفتن ما , حالات نشستن , محل نشستن , حالات چهره , همه و همه بيانگر احساسات دروني ماست .استفاده از كلمات و واژه هاي خاص , رعايت ادب و احترام و حدود خاص , همه بيانگر گرايشات و احساسات فردي است .

اشتياق براي مهم بودن , انسان را وادار مي كند كه لباسهاي آخرين مدل بپوشد و ماشين آخرين مدل سوار شود و از موضوعي خاص و مورد علاقه هر روز صحبت كند , البته همين اشتياق براي مهم بودن هم گاهي جوانان را به باندها و گروههاي خلافكار هدايت مي كند .

2ـ « نحوة ارسال پيام همواره بر روي نحوة دريافت آن تأثير مي گذارد . 4»

« ارتباط چشمي خيلي كم , مي تواند ما را به شنوندگاني بي علاقه و يا غير قابل اعتماد تبديل نمايد . 5»

« اگر مي خواهيد توجه شخصي را به خود جلب كنيد , مستقيماً به او نگاه كنيد امابه او خيره نشويدو براي مدت طولاني به او نگاه نكنيد . در بيشتر گفتگو ها افراد فقط در حدود نيمي از زمان با تماسِ چشمي مستقيم , احساس

راحتي مي كنند . 6 »

« در فرهنگ بوميان استراليايي , نگاه نكردن به چشمِ فردِ مقابل نشانة احترام به آنهاست .7  »

اما در فرهنگ ايراني , نگاه كردن به ديگران صميميت و يكرنگي را مي رساند .البته ايين مسلماني گاهي هم براي آن حدودي را قايل شده است.

3ـ « ارتباط در واقع همان پيامي است كه دريافت مي شود نه آن پيامي كه ارسال شده است . 8 »

در بحث ارتباط نكتة بسيار اساسي و مهم ,دريافت و طرز تلقي ديگران از ارتباط ماست . اگر ما نهايت تلاش خود را در ارتباط داشته باشيم اما به دريافت طرف مقابل از شيوة ارتباطمان توجهي نكنيم , موفقيت چنداني هم در ارتباط نداريم .

4ـ« نحوة شروع ارسال پيام اغلب تعيين كننده نتيجة آن پيام است. 9 »

اولين برخورد , جلسه اول بسيار بسيار مهم است .زيرا اگر طرف مقابل از ما رنجيده خاطر شود به سختي مي توان رفتار اوليه را توجيه و تصحيح كرد .« پس قسمتي از موفقيّت هرنوع پيام به نحوة آغاز آن پيام بستگي دارد  10»

5 ـ «  ارتباط يك خيابان دو طرفه است . ما بايد همانگونه كه پيام ها را دريافت مي كنيم , آنها را ارسال نماييم . 11 »

هميشه ما دوست داريم نظرات خود را براي ديگران خيلي واضح و روشن بيان كنيم اما اگر نتوانيم نظرات طرف مقابل را به روشني دريافت كنيم , به ارتباط مؤثر دست نيافته ايم .

6 ـ چگونه گفتن مهم است.

« اگر مكالمه ها طولاني باشند ملال آور و خسته كننده مي شوند .پس سعي كنيد مختصر , شيرين و خوب صحبت كنيد .12 »

« 38 درصد از اولين برداشت شنوندگان از ما بر اساس صداي ماست .13 »

«صداي شما بايد ثابت , آرام , قوي بوده و زياد بلند ( يا آهسته ) نباشد . جملات را بايد روان , بدون مكث طولاني و با سرعتي ثابت و يكسان بيان كنيد و بر لغات و عبارات اساسي آنها تأكيد نماييد . 14 »

« سعي كنيد كه 70 درصد از كاهش سرعت كلام را در آخر جملات به كار بگيريد .  15»

7ـ  گوش دادن كاري كمتر از كَندنِ يك گودال نيست .

« گوش دادن هديه اي است كه شما مي توانيد آن را به فرد مقابل ببخشيد . وقتي حقيتاًگوش مي كنيد , فشار خون شما بالا مي رود , درجه حرارت بدن شما زياد مي شود و نبضتان به تندي مي زند و اينها همان تغييرات جسماني هستند كه هنگام انجام يك كار فيزيكي سخت نظير حفر يك گودال رخ مي دهد . 16 »

بنا بر اين به اين نتيجه مي رسيم كه گوش دادن هنر است و كاري سخت به شمار مي رود .

« ما همگي به گوشي نياز داريم كه بشنود , چشمي كه ببيند و قلبي كه احساس كند ( احساسات ) .17  »

چرا به دقت گوش نمي دهيم ؟

زيرا :

( 1.احساس مي كنيم حرفهاي ما براي گفتن جالب تر از ديگران است .

2.حوصله گوش كردن نداريم .

3.فكر مي كنيم اطلاعات ما بيشتر است و ما خود همه چيز را مي دانيم .

4.علاقه اي به موضوع مورد گفتگو يا گوينده نداريم .

5.معمولاًبه موضوعات مورد علاقةخود توجه نشان مي دهيم .

6.خيلي زود قضاوت مي كنيم .

7.« بيشتر ترجيح مي دهيم كه حرف بزنيم . در اين صورت احساس مي كنيم كه داراي نقش فعال تر و روشن تري هستيم .  18»

 8.هدفمان از گوش دادن اين است كه در اولين فرصت , حرف طرف مقابل را قطع كنيم و خود صحبت كنيم .)

8 ـ صداقت و يكرنگي

صداقت به اين مفهوم است كه هر كس همانطور كه هست جلوه گري كند , نه اين كه خود را فرد ديگري نشان دهد   در حالي كه نيست . به عبارتي , ظاهر و باطن او يكي باشد .

معمولاً ما از ارتباط با افراد صادق لذّت مي بريم . افرادي كه ساده هستند و خود را در هاله اي از ابهامات مخفي    نمي كنند.

« صداقت در تمامي روابط مهم , امري ضروري است .شخص به همان اندازه كه از اصالت دور مي شود , از برقراري رابطه معنا دار با سايرين نيز ناتوان خواهد بود . فرد بايد جرأت كند كه خودش باشد تا بتواند با ديگران ارتباط برقرار كند .19 »

« هيچ كس نمي تواند به طور كامل خود را فاش سازد . همه ـ حداقل بعضي اوقات به آنچه واقعاً نيستند , تظاهر  مي كنند . در حقيقت كلمه Personality   به معناي شخصيت از كلمة لاتين Persona  به معناي ماسك بازيگران مي آيد .

اما فردِ با صداقت با اين كه مي داند فاش ساختن كامل خود غير ممكن است اما باز هم به نوعي صداقت مسئولانه و رو راستي با ديگران مقيّد است . 20 »

9ـ قدر شناسي

قدر شناسي نشان دهندة احترام و ارزش قائل شدن براي ديگران است و احتمال تكرار رفتار صحيح را بيشتر       مي كند . مي تواند زباني باشد يا به صورت غير كلامي و با زبان اندامها. مثل : لبخند زدن , تكان دادن سر                      و زدن ضربه اي بر شانه .

« همة افراد بشر تشنه احترام و قدر شناسي هستند . با تمجيد كردن علاوه بر ان كه براي ايجاد تغيير دلخواه خود در طرف مقابل انگيزه ايجاد مي كنيد , به او هديه اي گرانبها نيز مي دهيد . 21»

ديل كارنگي در كتاب آئين دوست يابي مي گويد :

 « … يك زن روستايي در انتهايِ يك روزِ كاريِ سخت , مشتي علوفه جلوي اعضاي خانواده اش گذاشت . آنها با اوقات تلخي پرسيدند كه مگر به سرش زده است ؟ و زن جواب داد :از كجا بدانم فرقش را مي فهميد , بيست سال است كه دارم براي شما غذا مي پزم و هيچ وقت حرفي نزده ايد كه بفهمم علف نمي خورديد؟ 22 »

10 ـ ستايش

شو آب مي گويد :« در برخوردهاي متعددي كه با افراد بزرگ در زمينه هاي متفاوت و جاهاي مختلف دنيا داشته ام ,

هنوز به آدمي برخورد نكرده ام كه هر چقدر هم مقام مهمي داشته باشد , تحت تأثير تأييد و تشويق قرار نگيرد و كارش را بهتر از موقعي كه از او انتقاد مي شود انجام ندهد . 23 »

اما ستايش بايد صادقانه و بر اساس حقايق باشد تا اثر خود را بگذارد . اگر ستايش ما , بدون دليل و يا براي

گول زدن طرف مقابل بكار رود اثر مطلوبي نخواهد داشت . بيشتر اوقات هنگام ستايش , افراد از خود دفاع مي كنند « به شكلي كه انگار در مقابل تهديد قرار گرفته اند . حالت دفاعي داشتن و تدافعي بودن آنان باعث مي شود كه انكار هايي عادي , همچون موارد زير بر زبانشان جاري شود . فكر نمي كنم كه خيلي هم خوب باشد .24  »

« تعريف و تمجيد هاي كلّي در بيشتر اوقات خيلي مفيد نبوده و كمتر باور كردني هستند .  25»

سعي كنيم نقاط مثبت شخصيّت افراد را پيدا كنيم و صادقانه و صميمانه از آنان تشكر كنيم .

11ـ همدلي

« كلمة همدلي از ترجمة لغت E infuhlung  كه ابتدا توسط روان شناسان آلماني به كار مي رفته و معناي               تحت اللفظي آن  ‹‹  احساس كردن در ››  مي باشد , به ما رسيده است .

همدلي عبارت از توان درك ديگري ـ تا حد زياد ـ و به همان شكل كه او خودش را درك مي كند , فردِ همدل مي تواند

‹‹ در جلد فرد ديگر›› فرو رود و جهان را از دريچة چشم او ببيند . 26 »

« بهترين وسيله براي درك علت رفتار هر كس , مراجعه به عوامل دروني خود اوست . چه بسا رفتاري كه از ديگري سر مي زند و براي ما بي معني و بي دليل است , در صورتي كه براي او شايد بسيار بامعني و با دليل باشد . 27»

« در يافته ام كه بسيار باارزش است كه بتوانم به خود اجازه دهم كه شخص ديگري را درك كنم .28 »

12 ـ احترام

« يكي از بهترين روشهاي كسب احترام , احترام گذاردن به ديگران است . 29»

« اين قانون عمل متقابل در روانشناسي است كه : اگر شما با من بخوبي رفتار كنيد , من هم با شما به خوبي رفتار خواهم كرد وگر نه همان گونه رفتار مي كنم كه با من رفتار شده است .30 »

ارتباط حركتي و تحليل آن

ارتباط حركتي

ارتباط است نه از طريق سخن , بلكه با حركات  . به عنوان مثال : زبان بدني موجبات پيدايي ارتباط حركتي را فراهم مي سازد .هر حركت چهره يا سر يا دست معنايي را به ذهنِ طرفِ ارتباط, متبادر مي سازد و در هر جامعه نيز تمايز مي پذيرد . اعمالي چون گريه , فرياد , خنده نه تنها در بين ملل مختلف معنا هاي متمايز دارند , بلكه در بين نحله ها و مكاتب فكري گوناگون نيز نماد دنياي خاص رواني افراد است .31  »

حالات چهره

در هر پيام بيشتر از 50 درصد يك ارتباط , به حركات بدن به ويژه حالاتِ چهره مربوط مي شود .

« برقراري تماس چشمي خوب , نقش مهمي در گوش كردن مؤثر بازي مي كند . 32 »

« نگاه راست و مستقيم ,گوياي درستي و صداقت است , حال آن كه نگاهِ گريزان و رو به پايين معمولاً احساسِ نوعي حيله گري را برمخاطب بوجودمي آورد.پلك زدن مداوم , نشانة بي تصميمي و داشتنِ منشي متزلزل است .33  »

« افراد هنگام سر در گمي ,  سرشان را مي خارانند . به هنگام ترديد , بيني شان را لمس مي كنند .به هنگام خشم يا سر خوردگي , گردنشان را مي مالند . زماني كه مي خواهند حرف كسي را قطع كنند , گوش را مي كشند …

وبه هنگام خشم يا تنش پذيري , مشت هايشان را گره مي كنند . 34 »

« با پا به زمين ضربه زدن , نشان دهندة نگراني است  . ماليدن گردن , مي تواند بيانگر اين پيام باشد كه :                 « تو مرا ناراحت مي كني ». بازوهاي در هم گره خورده به ما مي گويند : « كم و بيش از چيز هايي كه مي گويي         ترسيده ام و نمي خواهم در اين مورد چيز ديگر بشنوم .35  »

« يك تنفس سريع , علامت تعجب و يا پي بردن ناگهاني  به يك مطلب است . 36 »

« به عقب تكيه دادن  نشان گرفتگي يا عدم علاقه است , در حاليكه تكيه به جلو بيانگر آن است كه شما علاقه مند و آماده براي برقراري ارتباط هستيد. 37  »

« خم شدن به جلو, بيانگر آزادي وعلاقه است . خم شدن به عقب ,نشانه بي علاقگي يا اتحاذموضع دفاعي است . 38 »

« لبخند زدن , جهاني ترين و قابل درك ترين نشانه علاقه و آمادگي شما براي برقراري ارتباط است . 39 »

« هر گونه حركت افسار گسيخته و نيز بروز هر گونه نشانه پريشاني , كاهنده جذابيت انسان است .اشخاص شلوغ و بذله گو و پر هيجاني وجود دارند كه اغلب ديگران را شاد مي كنند و در واقع به سادگي باعث جلب توجه ديگران مي شوند . اما حيثيت اين گونه اشخاص , پايدار نيست و فقط در ديگران احساساتي بسيار زود گذر و سطحي پديد مي آورند . 40 »

« يازده خطاي ارتباطي

1.     قضاوت كردن

2.      تسلي دادن

3.      دادن نظرات روانشناسانه يا برچسب زدن به ديگران

4.      طعنه و كنايه

5.      پرسيدن سئوالات زياد و نابجا

6.      امر كردن و تحميل نمودن

7.      تهديد كردن

8.      پند بيهوده دادن

9.      ايجاد ابهام

10.  بروز ندادن اطلاعات

11.  منحرف كردن . 41  »

از بين خطاهاي ارتباطي , پند بيهوده دادن را بررسي مي كنيم .

« نصيحت يكي از موانع پر كاربرد است . در بدترين حالت , نصيحت نشانة عقدة دخالت است . 42 »

نصيحت كردن نوعي توهين به عقلِ طرفِ مقابل محسوب مي شود و نشان دهندة بي اعتمادي به فكر و انديشة فرد است و اين كه فرد نمي تواند خودش به تنهايي مسائل و مشكلاتش را حل كند .

به گفتة نورمن كاگان : «  در واقع ما به طور ضمني به فرد مي گوييم كه , تو براي مشكلي كه حلش براي من خيلي ساده بود اينقدر زحمت كشيده اي . چقدر احمقي ! 43 »

نتيجه گيري

آنچه به ارتباط مؤثر كمك مي كند :

ـ انعطاف پذيري

ـ تأكيد بر نكاتي كه مورد توجه همه است .

ـ مثبت نگري

ـ پيدا كردن وجه تشابه و نقاط مشترك در ارتباط

ـ همدلي كردن

ـ با استفاده از عباراتي مثلِ آه , آها , راستي , كه اينطور و … مخاطب را به گفتگو تشويق كنيم .

ـ از كاربرد كلماتي كه به نوعي تعصب را مي رساند , خود داري كنيم .

ـ بيشتر گوش دهيم .

ياد داشتها و منابع و مآخذ

1. كول , كريس : فهميدن , فهماندنو ارتباط مؤثر , ترجمه دكتر پروانه كاركيا, ناشر:مترجم تهران 1376 ص 6

2. ساروخاني, باقر : جامعه شناسي ارتباطات , نشر اطلاعات , تهران 1375 ص 19

3. فهميدن , فهماندن ص 13

4.  همان مدرك پيشين ص 14

5. همان مدرك پيشين  ص 206

6. ليندن فيلد ماگيل : اعتماد به نفس برتر , مترجمان : حميد اصغري پور , نگار اصغري پور , نشر : جوانه رشد

تهران 1383 ص 121

7. فهميدن ,فهماندن ص 206

8. همان مدرك پيشين ص 15

9.  همان مدرك پيشين ص 15

10. همان مدرك پيشين ص 16

11. همان مدرك پيشين ص 16

12. اعتماد به نفس برتر ص 120

13. فهميدن ,فهماندن ص 19

14.  همان مدرك پيشين ص 199

15. همان مدرك پيشين ص 21

16. همان مدرك پيشين ص 154

17. شعاري نژاد , علي اكبر : روان شناسي نوجوان , ناشر : فاخر , تهران 1379 ص 13

18. فهميدن , فهماندن ص 155

19. بولتون , رابرت : روان شناسي روابط انساني , مترجمان : حميد رضا سهرابي , افسانه حيات روشنايي , نشر رشد تهران 1381 ص 359

20. همان مدرك پيشين صص359 و360

21. مك  كي , مايتو ـ ديويس , مارتا ـ فانينگ ,پاتريك : چگونه با ديگران ارتباط برقرار كنيم ؟ مترجمان :دكتر حميد رضا نقوي, محمد شهاب شمس , ناشر : سنا , تهران 1382 ص 321

22. كارنگي , ديل : آئين دوست يابي , متر جمان : ريحانه جعفري , پروين قائمي , ناشر : پيمان , تهران   1382

صص 49 و 50

23. همان مدرك پيشين ص 49

24. روان شناسي روابط انساني ص 45

25. اعتماد به نفس برتر ص 124

26. روان شناسي روابط انساني ص 373

27. سياسي , علي اكبر : نظريه هاي شخصيت , ناشر : دانشگاه تهران , تهران 1381 ص 178

28. همان مدرك پيشين ص 183

29. فهميدن , فهماندن ص 33

30. همان مدرك پيشين ص 32

31. جامعه شناسي ارتباطات ص 34

32. كوك سي وارد , برايان : مديريت استرس , برگردان :مهدي قراچه داغي , نشر پيكان , تهران 1381 ص 362

33. كلمان ژاگو , پل : قدرت اراده , ترجمه : ايرج مهربان , ناشر  : ققنوس , تهران 1384 ص 49

34. چگونه با ديگران ارتباط بر قرار كنيم ؟ ص 76

35. فهميدن , فهماندن ص 215

36. همان مدرك پيشين ص 215

37. چگونه با ديگران ارتباط بر قرار كنيم ؟ ص 253ر

38. همان مدرك پيشين ص 78

39. همان مدرك پيشين ص 253

40. قدرت اراده ص 52

41. فهميدن , فهماندن ص 61

42. روان شناسي روابط انساني ص 48

43. همان مدرك پيشين , همان صفحه .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.