این پرسشنامه استاندارد از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر، و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. پس از پرداخت موفق می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.
هدف: ارزیابی عوامل مؤثر بر سرقت علمی دانشجویان (نداشتن خودکارآمدي در انجام دادن پژوهش و نوشتن گزارش، نبود سازکارهاي مناسب براي تشخیص و تنبیه سارقان علمی، عوامل نگرشی، عوامل اجتماعی- فرهنگی، مدرك گرایی و توجه زیاد به نمره، نبود آموزشهاي قبلی درباره چگونگی استناددهی و ناآشنایی با روشهاي پیشگیري از سرقت علمی در دوران دبیرستان یا در آموزشهاي غیررسمی، عدم تشخیص سرقت علمی از سوي استادان و واکنش نشان ندادن به آن، نداشتن ترس از تنبیه و مواخذه شدن، فضاهاي الکترونیکی و مجازي، عوامل فشار، آموزشهاي ناکافی در دانشگاه براي شناسایی و پیشگیري از سرقت علمی (نقش دانشگاه))
تعداد سوال: 48
تعداد بعد: 11
شیوه نمره گذاری: دارد
پایایی: دارد
منبع: دارد
نوع فایل: word 2007
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 5500 تومان
سرقت یا دستبرد علمی، دزدی ادبی، ایدهدزدی، دزدی کلمات، محتواربایی و معادل عربی آن انتحال و معادل انگلیسی آن پلیجریسم[1]و … واژگانی هستند که به اقدامی غیر اخلاقی و نوعی تخلف در حوزهٔ پژوهش و نگارش اشاره دارند. به نظر میرسد که میتوان دهها عبارت و واژهٔ دیگر هم جایگزین کرد. اما آنچه درستتر و بهتر به نظر میرسد، این است که متخصصان و صاحبنظران و فرهنگستان علوم ترجمهای واحد برای Plagiarism انتخاب کنند و تنها آن را بهکارببرند. آنچنان که این مفهوم در زبان انگلیسی تنها با این واژه (Plagiarism) شناخته میشود و همگان این واژه را به کار میبرند.
در نگاه نخست، به نظر میرسد فهم مفهوم و چیستی سرقت علمی چندان دشوار نباشد و اگر به طورکلی از افراد مختلف و حتی دانشجویان تازهوارد بپرسیم که سرقت علمی چیست، (در حالت خوشبختانه) اکثر افراد میتوانند این سؤال را پاسخ دهند؛ اگرچه ممکن است پاسخ، جامع و دقیق نباشد. پاسخی که اغلب در یک مصاحبهٔ غیررسمی از دانشجویان شنیده شد این بود: «وقتی از مقاله یا کتاب شخصی استفاده کنیم و استناد ندهیم مرتکب سرقت علمی میشویم». این تعریف در نگاه اول صحیح است به این دلیل که دو جزء استفاده و استناد را داراست؛ اما درعین حال این تعریف به دلیل ناقص و سطحی بودن نمیتواند چندان راهگشا باشد و چهبسا این تعریف ناقص پیامدهای نامطلوبی در پی داشته باشد.
باید دقت کرد که سرقت علمی تنها هنگام استفاده از مختص مقاله یا کتاب رخ نمیدهد، هرگونه استفادۀ بیملاحظه از متن، تصویر، ایده یا طرح مضبوط و غیرمضبوط که خالق اصلی آن شما نباشید را در بر میگیرد. از سوی دیگر به کاربردن واژهٔ «استفاده» در این تعریف، صحیح است اما باید توجه داشت که معنای استفاده تنها منوط به کپیبرداری مستقیم نمیشود، بلکه نقل به مضمون، ترجمه، خلاصهسازی، اشاره، تفسیر و … را نیز در برمیگیرد. گاهی اوقات، افراد، این انواع استفاده را جزء مصادیق سرقت علمی در نظر نمیگیرند و در هنگام نوشتن متون علمی ناخواسته دچار مشکل میشوند.
از آنجا که امکان رخ دادن سرقت علمی در همهٔ حیطهها و حوزههای علم و پژوهش وجود دارد، عالمان هر حوزه از علم، نکاتی را از دیدگاه خود در زمینۀ سرقت علمی به رشتۀ تحریر درآوردهاند و در نتیجه تعاریف گوناگونی از این پدیده ارائه دادهاند. با مطالعۀ موارد مختلفی که دانشمندان علوم مختلف در این زمینه بیان کردهاند، مفهومی یکسان را به عنوان نقطۀ مشترک تمامی این تعاریف مختلف میتوان تشخیص داد. سرقت علمی نوعی فریبکاری در محیط علمی است و در خوشبینانهترین حالت و در صورت غیرعمدی بودن آن، نوعی سهلانگاری است. یکی از جامعترین تعاریف سرقت علمی، توسط کمیته اخلاق نشر[2] ارائه شده است: سرقت علمی به استفادهٔ غیرعمدی[3] یا دانسته[4] و یا بیملاحظه[5] از کلمات، ایدهها، عبارات، ادعا و یا استنادات دیگران بدون قدردانی و توضیح و استناد مناسب به اثر، صاحب اثر یا سخنران ایده گفته میشود.(1)
برای پرهیز از وقوع سرقت علمی در هنگام نوشتن، پیچیدگیها و دشواریهای زیادی پیش روی نویسندگان است؛ اما موضوع زمانی که قرار است آثار غیرنوشتنی خلق شوند، به مراتب پیچیدهتر هم میشود. توضیح این که در آثار مکتوب وقتی از آثار دیگران وام گرفته میشود قوانین و استانداردهایی برای استناد و اذعان به آثار استفاده شده وجود دارد؛ اما در مورد آثار غیر مکتوب به این استانداردها کمتر پرداخته شده است. برای مثال هنگامی که یک نقاش برای خلق اثر خود که ایدهٔ آن را از اثر دیگری گرفته است، چگونه باید این موضوع را مطرح کند؟ در عنوان اثر خود ذکر کند؟ در توضیحات نقاشی خود ذکر کند؟ در تصویر؟! پاسخ به این سؤال آسان نیست و استانداردی برای آن وجود ندارد.(2) یا اگر هنرمند دیگری مانند یک مجسمهساز برای خلق اثر خود، آثار و ایدههای دیگران را قرض گرفته است و قصد دارد، استناد دهد و ذکر کند که مالک این ایده و یا بخشهایی از آن وی نیست، چگونه و در کجا باید استناد دهد؟ به همین دلیل است که سرقت علمی و ادبی، دامنه، عمق و پیچیدگی بیشتری پیدا میکند.
در یک جمعبندی باید گفت که آفرینندگان آثار علمی و ادبی باید هنگام خلق آثار خود استفاده از آثار دیگران را با دقت ثبت کنند و این استفاده را به نحو متناسب به آگاهی مخاطبان برسانند تا علاوه بر حفظ صداقت، از اتهام فریبکاری و سهلانگاری مصون بمانند.
منابع
- Committee on Publication Ethics (COPE). Plagiarism policy and guideline: Writing to avoid plagiarism1990 Feb 14, 2015. Available from: Available fromhttp://publicationethics.org/resources
- Bailey J. Plagiarism Today – Plagiarism is More Than Just Text Problem 2015 [Mar 05, 2015].