هوش و ضریب هوشی (IQ) بالا چیزی است که با آن متولد شده اید و ژنتیک نقش مهمی را در میزان هوش هر فرد بازی می کند. هوش اجتماعی (SI) از طرف دیگر عمدتاً آموختنی است. هوش اجتماعی را می توان از تجربه برخورد با افراد و قرار گرفتن در موقعیت های اجتماعی گوناگون ارتقا داد. افراد با هوش اجتماعی بالا را اغلب با کلماتی نظیر “معاشرتی” و “با نزاکت” توصیف می کنند.

در این مقاله عوامل کلیدی هوش اجتماعی را نام می بریم و هر یک را مورد بررسی قرار می دهیم.

تسلط بر گفتار و مهارت های محاوره ای

می توانید به آسانی کسانی که هوش اجتماعی بالایی دارند را در میهمانی ها و دورهمی ها تشخیص دهید زیرا این افراد به خوبی می دانند چگونه مجلس را گرم نمایند. فردی با هوش اجتماعی بالا می تواند با طیف گسترده ای از افراد مکالمه داشته باشد و در گفتگوهای خود ادب و نزاکت را رعایت نماید.

دانش در زمینه قوانین و نقش های اجتماعی

افرادی که هوش اجتماعی بالایی دارند می آموزند که نقش های اجتماعی مختلفی را بازی کنند. آن ها همچنین رفتار یک فرد عادی یا “نُرم جامعه” را در برخوردهای اجتماعی از خود نشان می دهند. به بیان دیگر این افراد می توانند با موقعیت های اجتماعی مختلف خود را منطبق کنند و چشم دیگران فردی عاقل و بالغ به نظر برسند.

مهارت شنوندگی موثر

افرادی که هوش اجتماعی بالایی دارند شنوندگان خوبی نیز هستند. بنابراین سایر افراد پس از تعامل با چنین فردی احساس می کنند که رابطه موثر و خوبی را برقرار نموده اند.

درک کردن محرک هایی که افراد به آن پاسخ می دهند

افرادی که از نظر اجتماعی باهوش هستند نسبت به رفتار و زبان بدن دیگران حساس هستند. این افراد هنگام شنیدن گفته های دیگران و مشاهده رفتارشان، تلاش می کنند احساسات و افکار آن ها را درک کنند. درک احساسات دیگران بخشی از هوش احساسی (EI) است و هوش احساسی و اجتماعی با هم همبستگی دارند.

بازی کردن نقش های اجتماعی و تاثیرگذار بودن در اجتماع

فردی که هوش اجتماعی بالایی دارد می داند چگونه نقش های اجتماعی مختلف را به خوبی ایفا کند. می تواند هنگام برخورد با افراد مختلف احساس راحتی و اعتماد به نفس داشته باشد. در نتیجه افراد با SI بالا اعتماد به نفس بالایی دارند و می توانند در موقعیت های اجتماعی تاثیر گذار باشند.

مهارت مدیریت تصویر اجتماعی

افراد با SI بالا به تصویری که از خود به دیگران ارائه می دهند اهمیت زیادی می دهند. مدیریت این تصویر کار سختی است زیرا وابسته به تعادل ظریف میان مدیریت و کنترل تصویر اجتماعی خود است. این که فرد تا چه اندازه اجازه دهد دیگران خود واقعی و جنبه های آسیب پذیر او را ببینند در مقابل آن که چقدر قدرت و اعتبار خود را در اجتماع حفظ کند. مدیریت تصویر اجتماعی پیچیده ترین عنصر هوش اجتماعی است.

پرسشنامه هوش اجتماعی

 

راه های افزایش هوش اجتماعی

خود را برابر با دیگران بدانید

همیشه در ذهن داشته باشید که هیچ کس برتر و یا پست تر از شما نیست. همه انسان ها برابر هستند و بنابراین کسی حق زورگویی به شما را ندارد. اگر چنین اتفاقی برای شما افتاد به این دلیل است که خودتان چنین اجازه ای به دیگران داده اید. همچنین بر اساس ظواهر کسی را مورد قضاوت قرار ندهید. هنگام برخورد با هر فردی تلاش کنید موقعیت آن فرد را درک کنید و به محدودیت ها، ترجیحات، اولویت ها و خواسته های آن فرد واقف باشید. در این صورت احتمال سوء برداشت ها و عدم تفاهم ها کم تر می شود.

به برقراری ارتباط با دیگران علاقه نشان دهید

هر کس داستانی برای روایت کردن دارد. با وجود 7 میلیارد انسان روی کره زمین، داستان های متنوعی وجود دارد که شاید برای شما جالب باشد. کمی از تمرکز بر خود دست بکشید و به افراد دیگر توجه کنید. با برقرار کردن ارتباط با افراد مناسب می توانید دوستان جدیدی پیدا کنید. بسیاری از کاریزماتیک ترین افراد به صحبت کردن و معاشرت با دیگران علاقمند هستند. هر وقت فرصتی برای ارتباط برقرار کردن پیدا کردید (مثل جلسات کاری، بحث گروهی یا صحبت با غریبه ها در محیط های اجتماعی) تلاش کنید بدون قضاوت قبلی در آن شرکت کنید.

روی زبان بدن خود کار کنید

مدتی را به بررسی زبان بدن خود اختصاص دهید. چگونه می نشینید؟ چگونه راه می روید و می ایستید؟ تن صدای شما هنگام صحبت با افراد مختلف چگونه است؟ لازم است تمام این موارد و موارد دیگر را در نظر داشته باشید. بسیاری از ارتباطات ما غیر کلامی است. از احساسات خود در موقعیت های مختلف و تاثیر آن بر بدنتان آگاه باشید و مطمئن شوید با زبان بدن خود علائم اشتباهی را نشان نمی دهید.