این پرسشنامه استاندارد از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر، و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. پس از پرداخت موفق می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.
هدف: ارزيابي میزان انسجام خانوادگی (تعهد نسبت به هم، وقت گذاشتن)
تعداد سوال: 11
تعداد بعد: 2
شیوه نمره گذاری: دارد
روایی و پایایی: دارد
منبع: دارد
نوع فایل: word 2007
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 2900 تومان
انسجام خانوادگی مفهومی است که نزدیکی عاطفی و به هم پیوستگی اعضای خانواده را نشان میدهد. بسیاری از خانوادهها درگیر مشکلاتی هستند که از عدم تعادل در انسجامشان نشات میگیرد. خانوادهای که پیاپی درگیر دعوا و تنش میشود یا اعضای آن با یکدیگر ارتباط کمی دارند و نمیتوانند در مسائل خود به یکدیگر کمک کنند و یا حتی خانوادهای که به اعضای خود اجازه تصمیمگیری و اظهار نظر نمیدهد؛ همگی درگیر عدم تعادل در انسجام هستند. با آگاهی از میزان انسجام خانوادگی خود و راهکارهای بهبود آن، میتوانید گامی موثر در جهت بهتر شدن انسجام خانوادهتان بردارید.
معیارهای سنجیدن انسجام خانواده چیست؟
برای بررسی شدت انسجام خانواده معیارهایی برای اندازهگیری وجود دارد. پیوند عاطفی بین اعضا، زمان و فضای مشترکی که اعضا باهم هستند، همراه بودن خانواده در تصمیمگیریها و وجود منافع مشترک برای خانواده همگی معیارهایی برای سنجش انسجام خانواده هستند. تفریحات مشترکی که اعضای خانواده از انجام آنها لذت می برند نیز در انسجام خانواده تاثیر دارد. با در نظر گرفتن تمام این عوامل میتوانید به شدت انسجام خانوادگی خود پی ببرید.
هرچه انسجام بیشتر، بهتر؟
هر چه همبستگی و انسجام بین اعضاء خانواده بیشتر باشد، به معنای سالمتر بودن روابط خانوادگی نیست. دانشمندان خانوادهها را از نظر شدت انسجام به چهار دسته تقسیم کردهاند.
1. خانواده رهاشده
خانوادههای رها شده هیچ انسجام و صمیمتی را تجربه نمیکنند. حتی ممکن است در یک مکان زندگی نکنند. این خانوادهها معمولا تفریح مشترکی ندارند و زمان زیادی را با یکدیگر نمیگذرانند.
2. انسجام خانوادگی | خانواده جداشده
خانوادههای جداشده از نظر انسجام خانوادگی در درجه دوم قرار دارند. تا حدودی در فضا و مکان مشترک زندگی میکنند و زمانی را در کنار هم هستند اما ارتباط عاطفی بسیار محدودی بین آنها وجود دارد. ترجیح میدهند زمان خود را در با دیگر اعضای خانواده نگذرانند و فرصتی برای گشت و گزار یا سفرهای خانوادگی ندارند.
3. خانواده پیوسته
دسته سوم خانوادههای پیوسته هستند که با یکدیگر ارتباط عاطفی و صمیمی مناسبی برقرار کرده و معمولا در یک محل زندگی میکنند. زمان نسبتا زیادی را باهم میگذرانند و به طور مرتب تفریحات مشترکی مثل سفر و گشت و گزارهای خانوادگی انجام میدهند. این خانوادهها در عین حال که ارتباط نزدیکی باهم دارند، اما مرزهای مشخصی بین اعضا وجود دارد که باعث میشود در مسائل فردی هم وارد نشده و به استقلال یکدیگر احترام بگذارند.
4. انسجام خانوادگی | خانواده درهمتنیده
دسته آخر خانوادههای درهمتنیده هستند. این خانوادهها معمولا ارتباط عاطفی عمیق و درگیرکنندهای باهم دارند. همیشه در یک محل زندگی کرده و دور شدن اعضا را تحمل نمیکنند. سعی میکنند همه زمان خود را با هم بگذرانند و تفریحات اعضا محدود به خانواده باشد. این فضای خانوادگی باعث از بین رفتن مرزهای بین اعضا شده و خانواده در مسائل فردی آنها نیز دخالت میکند. از این گذشته محدود شدن اجتماعی و عاطفی اعضا تنها به محیط خانواده باعث میشود افراد مهارتهای لازم برای به دست آوردن استقلالشان را هم یاد نگیرند.
شاید شما هم حدس زده باشید که کدامیک از این چهار دسته میتواند خانواده ایدهآل ما باشد. انسجام خانوادگی زیاد، الزاما مثبت هم نیست. حالت ایدهآل وجود انسجام متوسط بالا است که مجموعهای از اتحاد و استقلال را در خانواده ایجاد میکند. حالا میتوانید با توجه به رفتارهای خانوادگی خود بفهمید که خانواده شما به کدام دسته میتواند نزدیک باشد و آیا به سلامت هم نزدیک هست؟
چگونه انسجام خانواده خود را بهبود دهیم؟
نقش خانواده در سلامت افراد، ما را ملزم به شناسایی راههایی برای ارتقای کیفیت روابط بین اعضا میکند. قدم اول آن است که بفهمید انسجام خانوادگیتان تا چه حدی است؟ برای این کار به خاطرات قبلی اعم از درگیریها، مشاجرات و زمانهای لذتبخشی که با هم گذراندید، رجوع کنید. تجارب خوشایند و ناخوشایند را یادداشت کرده و توجه کنید که با وجود دعواها و اختلافات، اعضای خانواده شما توانایی شاد بودن کنار هم و همبستگی بیشتر را دارند. شاید در نگاه اول به نظرتان برسد که اعضای خانواده برای شما غیر قابل تحمل هستند اما خاطرات این را تایید نمیکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نقش خانواده کلیک کنید.
1. انسجام خانوادگی | ایجاد وحدت خانواده
ساختن خانوادهای پیوسته و وحدت یافته نیاز به رعایت نکات و یادگیری مهارتهایی دارد. در این مورد باید برای باهم بودن خانواده برنامهریزی کنید، مهارتهای ارتباطی خود را تقویت کرده و مسئولیتهای اعضا در خانواده را مدیریت کنید. این سه پایه مهم، وحدت خانواده شما را حفظ میکند. برای آشنایی بیشتر با راهکارهای ایجاد یک خانواده منسجم مقاله وحدت خانوادگی را مطالعه نمایید.
2. خانواده، همیشه خانواده است.
یکی از خوبیهای بزرگ خانواده آن است که همیشه خانواده میماند. مهم نیست شما چقدر با آنها اختلاف دارید یا چه قدر بحث و درگیری پیش میآید. شما هنوز عضو آن هستید. پس همیشه راهی برای بهبود آن هم وجود دارد.
انسجام خانوادگی | مشاور خانواده
اگر احساس میکنید مشکلات خانواده شما از کنترل خارج شده و با اصلاح رفتارهای کوچک تغییر چندانی اتفاق نمیافتد، در کنار صبر و تلاش، میتوانید به مشاور خانواده یا خانوادهدرمانگر نیز مراجعه کنید. توجه داشته باشید که خانواده یک سیستم است و اگر حتی شما به تنهایی رفتار خود را تغییر دهید، به مرور رفتار اعضای دیگر نیز تغییر میکند. پس مراجعه به یک متخصص میتواند نقش زیادی در تغییر الگوی خانواده شما و رفتن به سمت بهبودی داشته باشد.
انسجام خانواده و ارکان اصلی تشکیل خانواده یکی از موضاعاتی بسیار مهم و قابل بررسی برای دکتر روانشناس خانواده محسوب می شود. می دانید خانواده کوچکترین جزء اجتماع است. پس برای بهبود وضع اجتماع و تلاش برای انسجام خانواده مهمترین مسئله، افراد آن خانواده هستند در این مقاله در زمینه ی انسجام خانواده قصد داریم الگوهای ارتباط خانواده را توضیح دهیم و به این سوال پاسخ دهیم ویژگی خانواده سالم و موفق چیست؟
بی شک انسجام خانواده می تواند کودکان سالم تر و موفق تری را برای آینده کشورمان رقم بزند.
انسجام خانواده در الگوهای ارتباط
چهار الگوی ارتباط شامل: سازش دادن (Placating) ، سرزنش کردن (Blaming) ، حساب کردن (Computing) ، گیج کردن (Distraction) ، می باشند حال به صورت جداگانه به الگوهای ارتباط در انسجام خانواده می پردازیم.
الگوی ارتباطی سازشگر:
در الگوی سازشگر کلمات موافقت آمیز است مثل آنچه شما بخواهید درست است. من اینجا هستم تا شما را خوش حال کنم.
بدن فرد در حالت رقت آمیز است ( پیام من بیچاره ام را می دهد) درون فرد خودش را هیچ می داند و اساس بی ارزشی می کند به طور کلی فرد سازگر همواره سخنانش در راستای جلب توجه دیگران است و اصطلاحا او را خود شیرین می نامند و در موقعیت های مختلف اگر موضوعی موجب ناخوشایندی دیگران شود معذرت خواهی می کند و هرگز مخالفتی نشان نمی دهد.
می توان این پیام را که من نمی توانم خودم برای شخص خود کاری انجام دهم و نیازمند آن هستم که دیگران کارهای مرا تایید کنند را در بیشتر کارهایش دید. اگر می خواهید کمی در قالب فرد سازشگر قرار بگیرید به این فکر کنید که فردی بی ارزش هستید و همین که به شما اجازه غذا خوردن داده اند خوشبخت هستید و بی شک شما مسئول تمام اشتباهاتی که اتفاق می افتد هستید و هر انتقادی که از شما شود آن را می پذیرید.
این یکی از چهار ارتباط الگوی ارتباط خانواده است که دانستن این الگوها باعث می شود نقش ها و افراد خانواده را بهتر درک کنید و اگر خودتان هم در این الگوهای غلط قرار دارید رفتارتان را اصلاح کنید تا بتوانید در راستای انسجام خانواده سالم قدم بردارید.
الگوی ارتباط سرزنشگر:
فردی که این الگوی ارتباطی دارد از کلمات مخالفت آمیز مثل تو هیچ وقت هیچ کاری را درست انجام نمی دهی استفاده می کنند و زبان بدن این افراد در حالت ملامت کننده که پیام من ارباب هستم را انتقال می دهد و اما از درون پیامی که خودشان دریافت میکنند این است که (من تنها و ناموفق هستم).
به طور کلی می توان گفت فرد سرزنش گر دارای ویژگی های منفی مثل ایرادگیر، خودکامه و ارباب است او رفتاری شبیه بالا دست ها دارد و می توان از رفتارهایش این جمله را برداشت کرد (اگر تو نبودی همه کارها درست بود).
احساسات درونی آن ها احساس سفتی عضلات و اندام ها است و دارای صدایی خشن، گرفته و اغلب زیر و بلند است.
برای آن که بتوانید فردی سرزنشگر در خانواده باشید باید باصدای بلند تر و رفتاری ستمگرانه رفتار کنید و هر کس و یا هرچیزی را بی ارزش کنید حال برای درک بیشتر برای چند دقیقه در قالب این نقش قرار بگیرید انگشتتان را شبیه کسی که در حال متهم کردن است تکان دهید و این عبارت ها با چهره ای حق به جانب و خشن تکرار کنید. (تو هرگز این کار را نمی کنی، همیشه چنین میکنی، چرا همیشه تو…و یا چرا هرگز تو…) و اصلا نگران و منتظر پاسخ از سمت فرد مقابل نباشید زیرا این افراد فاش شدن حقیقت برایشان مهم نیست بلکه سلطه گری خودشان مهم است و اصولا به دنبال پاسخ نیستند.
این افراد از نظر ظاهری در زمانی که به سرزنشگری مشغول می شوند چشمانشان از حدقه بیرون می زند عضلات گردن و رگ هایشان بیرون میزند و صدایی بریده بریده و محکم دارند.
الگوی ارتباطی حسابگر:
در الگوی ارتباطی حسابگر فرد ازکلماتی بیش از حد معقول استفاده می کند و بدن او این پیام را می دهد که من فردی آرام، خونسرد و آسوده خاطر هستم اما از درون احساس می کند آسیب پذیر است.
افراد حسابگر بسیار مرتب و معقول به نظر میرسند و اصلا نشان نمی دهند که احساسات دارند و فردی است آرام، خونسرد و آسوده خاطر. اما این افراد دارای بدنی خشک و سرد هستند و صدایشان خشک و یکنواخت است و جملات و کلماتی که بکار میبرند بنظر اتنزاعی می رسد.
اگر می خواهید بیشتر درک کنید نقش فردی را بازی کنید که از طولانی ترین کلماتی که ممکن است استفاده کنید حتی اگر معنای آن را ندانید بدین طریق حداقل هوشمند بنظر می رسید.
الگوی ارتباطی گیج:
این افراد از کلمات نامربوط و کلماتی که معنا ندارند استفاده می کنند و بدن آن ها گیج و نابجا است و از درون پیامی که دریافت می کند هچ کس توجهی به من ندارد ، هیچ جا جای من نیست، این افراد هر عمل و هر حرفی که از دهانشان خارج می شود با آنچه دیگران می گویند و کاری که می کنند نامربوط است.