این پرسشنامه استاندارد از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر، روایی و پایایی و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.
هدف: تعیین روحیه افراد از نظر رقابتی بودن یا همکاری بودن
تعداد سوال: 28
شیوه نمره گذاری و تفسیر نتایج: دارد
منبع: گنجی، حمزه، ارزشیابی شخصیت، ویرایش دوم، نشر ساولان، 1391.
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 1500 تومان
رقابت کردن کار جالبی است اما وقتی بیش از حد انجام شود چطور؟ همه با شکست خوردن به طور یکسان کنار نمی آیند اما برخی اصلا طاقت شکست خوردن را ندارند. افراد رقابت طلب نه تنها از شکست بدشان می آید بلکه از آن متنفرند. آنها برای پیروز شدن زندگی می کنند و هر فرصتی را دلیل خوبی برای برنده شدن میدانند. شاید شما هم کمی در رقابت کردن زیاده روی کرده باشید اما همیشه شغل دلخواهتان را بدست آورده اید و همین مهم است مگر نه؟
نشانه های فرد رقابت طلب
- شما همیشه در کلاس شاگرد ممتاز بودید حتی اگر از موضوع درس خوشتان نمی آمد
- از باختن متنفرید و اگر ببازید بسیار عصبانی می شوید
- از کار گروهی متنفرید زیرا شما را پایین می کشد
- در کاری که در آن تبحر ندارید مشارکت نمی کنید زیرا اگر نتوانید پیروز میدان شوید انجام آن کار چه فایده ای دارد؟
- همیشه دوست دارید از بقیه جلوتر باشید، شما باید پیش از بقیه از خط پایان عبور کنید.
- موفقیت دیگران شما را وادار می کند تا سختتر کار کنید زیرا باید به همان میزان موفقیت برسید
- شکست بزرگترین انگیزه شما برای تغییر است زیرا نمیتوانید اجازه دهید دوبار شکست بخورید
- مرتبا خود را با دیگران مقایسه می کنید، زیرا میخواهید بدانید چه کاری را بهتر از شما انجام می دهند.
- در ذهنتان رقابتهای مخفیانه ای ترتیب می دهید و درآنها برنده می شوید
- هدیه دادن کاری است که میتوانید در آن پیروز شوید و همیشه هدیه می دهید
- شما دوستانتان را از دست داده اید زیرا هیچ کس نمی تواند درک کند چقدر جدی هستید
- شما دیگران را با استعداد زیاد خود می ترسانید
- هیچ کس دوست ندارد در تیم شما باشد، زیرا وقتی دیگران وظایفشان را طبق استاندارد شما انجام ندهند سرشان فریاد می کشید
- هیچ کس دوست ندارد در تیم مقابل شما باشد زیرا از شما می ترسند
- شما هر کاری که لازم باشد برای برنده شدن انجام می دهید، قوانین را تا جایی که میتوانید خم می کنید اما نمی شکنید.
داشتن شخصیت رقابت طلب هیچ ایرادی ندارد اما باید آن را درست جهت دهی کنید. اگر به نیروی رقابت طلب درونتان اجازه دهید کنترل امور زندگی را در دست بگیرد برخی از بهترین موقعیتهای زندگی را از دست می دهید.
خصوصیات اخلاقی سمی شخصیت رقابت طلب
-
امتناع از امتحان کردن تجارب جدید
افراد رقابت طلب میلی برای امتحان تجارب جدید ندارند زیرا بلافاصله در آن کار بهتر از بقیه عمل نمی کنند. آنها دوست دارند در حباب رقابتی خود باقی بمانند و جرات ندارند از آن خارج شوند. امتحان کردن کاری جدید و قبول اینکه در آن کار اول نیستند برایشان شبیه به شکنجه است . وقتی شما کار جدیدی را امتحان می کنید و میدانید که در آن بهتر از بقیه نیستید اعتماد به نفستان را از دست می دهید. میدان دادن به شخصیت رقابت طلب خود به این معنی است که فرصتها را از دست میدهید. تجربه های جدیدی نخواهید داشت ، از مکان های جدید دیدن نمی کنید یا از چیزهای جدید لذت نمی برید.
-
تسلیم شدن در برخورد با اولین مانع
تبحر نداشتن در کاری دلیل خوبی برای انصراف از انجام آن نیست. اما اگر شخصیتی رقابت طلب دارید، ممکن است تنها به دلیل آنکه احساس می کنید در آن کار اول نمی شوید، رهایش کنید. فشار اول نشدن باعث می شود کار را نیمه کاره رها کنید. حقیقت آن است که هیچ کس وقتی کاری را تازه شروع میکند در آن تبحر ندارد. برای متخصص شدن باید هزاران بار تمرین کنید. باید به هدف نهایی خود فکر کنید و برای رسیدن به آن برنامه بریزید. شما با انصراف دادن، اجازه نمیدهید به نسخه بهتری از وجود خودتان تبدیل شوید
-
روابطتتان را از دست می دهید
به پایان رسیدن روابط امری طبیعی است اما یک شخصیت رقابت طلب افراد را از خود دور می کند و این باعث می شود تنها شوید. وقتی فرد رقابت طلب وارد رقابت می شود مرتبا خود را با دوستان و نزدیکانش مقایسه می کند. سپس پس از موفق شدن، موفقیت خود را به رخ دیگران می کشد. این رفتار به سرعت میتواند به رفتاری سمی تبدیل شود.شما به زودی متوجه می شوید که روابطتان با دیگران به هم می خورد زیرا هیچ کس دوست ندارد عزت نفسش با فخرفروشی های شما خدشه دار شود. مراقب تاثیر اعمال خود بر روی دیگران باشید و موفقیت خود را به رخ دیگران نکشید. وقتی همه چیز تبدیل به رقابت شود، مردم خسته می شوند و از فردی که مشکل ساز است دوری می کنند. با این حال روشهایی برای استفاده از طبیعت رقابت طلب به شکل صحیح وجود دارد. رقابت کردن میتواند باعث موفقیت بیشتر شما شود و با پرورش نیروی خلاقیت درونتان به موفقیتهای بزرگی در کارتان میرسید. شما میتوانید با کمی زمان و کار آگاهانه از ابرنیروی رقابت طلب خود در جهت خیر و نه در جهت شر استفاده کنید.
چطور شخصیت رقابت طلب را هدایت کنیم
-
با خودتان رقابت کنید
از آنجایی که شما در هر کاری بهترین هستید، هیچ کس برای رقابت کردن بهتر از خودتان نیست. هدایت انرژی رقابت طلب خود به سمت درونتان نتایج فراوانی در برخواهد داشت و باعث می شود در کارهایی که خبره اید حتی بهتر شوید. با خودتان شرط بندی و برای دیدن تاثیر کارهایتان تغییرات کمی در زندگی ایجاد کنید. ممکن است حتی متوجه شوید که روشهای بهتری برای انجام کارهایی که فکر می کردید در آن متبحرید وجود دارد. با این کار نه تنها در محیط کار، مدرسه یا سرگرمی مورد علاقه تان شاخص می شوید ، بلکه دیگران نیز از کنار شما بودن لذت می برند.
-
موفقیت را به عنوان یک منبع محدود نبینید
یکی از بدترین بخشهای رفتار رقابت طلب شما این است که به هر موقعیت به عنوان فرصتی برای بدست آوردن مدال طلا نگاه می کنید که باید از آن شما شود. دنیای واقعی بدین گونه عمل نمی کند. پیشرفت شغلی به شکل خطی اتفاق نمی افتد و همیشه موقعیتهایی برای ترفیع وجود دارد. شما میتوانید موفقیتهای دیگران را بدون حسادت کردن جشن بگیرید. دوستان و خانواده تان از اینکه به جای حسادت کردن به آنها، برایشان خوشحالید از شما قدردانی می کنند.
-
به دیگران کمک کنید
وقتی موفقیت را به عنوان تنها منبع محدود نبینید متوجه می شوید که دانش شما چقدر برای دیگران ارزشمند است. شما می توانید اطرافیان خود را با اختصاص دادن زمانی برای کمک به آنها ، تشویق کنید
شما از اینکه متوجه می شوید چه انسانهای زیادی بعد از رها کردن میل رقابت طلبی خود مایلند به حرفهای شما گوش بدهند، تعجب می کنید. دریچه های قلب خود را به روی دیگران باز و از آنها در جهت رشد و پیشرفت حمایت کنید.
داشتن روحیه رقابت طلبی بد نیست. اگر از این نیرو به درستی استفاده کنید، میتوانید کارهای بزرگی با آن انجام دهید. افراد رقابت طلب مبتکرانی قدرتمند هستند زیرا آماده اند تا برای بهبود شرایط، خود را تغییر و تطبیق دهند. آنها معلمان خوبی هستند زیرا میدانند چطور کاری را به خوبی انجام دهند و به شدت سخت کوشند. شما با کمی تلاش آگاهانه، میتوانید انرژی رقابت طلبانه خود را به سمت کمک به دیگران هدایت کنید.