این پرسشنامه استاندارد از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر، روایی و پایایی و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.
هدف: بررسی انواع سبک های تفکر در مربی های ورزشی
تعداد سوال: 40
شیوه نمره گذاری و تفسیر نتایج: دارد
روایی و پایایی: دارد
منبع: محمدی، محمد، رابطه سبک های رهبری و تفکر با میزان موفقیت مربیان والیبال لیگ برتر کشور، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه کردستان، 1389.
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 1900 تومان
سابقة نظرية سبك ها بر روي يادگيري به اوايل دهة نود بر مي گردد . در سال 1991 نظرية سبك هاي شناختي و پس از چندي نظرية سبك هاي تفكر استرنبرگ در حيطة آموزش و پرورش مطرح شد . براساس نظرية خود حكومتي ذهني استرنبرگ ، انسان ترجيحاتي در برخورد با امور پيراموني و تفكر دربارة آنها دارد كه به آن سبك تفكر گفته مي شود . البته سبك هاي تفكر به خودي خود نه خوب هستند نه بد، بلكه به شيوة تفكري كه انسان با آن راحت تر است، گفته مي شود ( نظری فر و همکاران ، 1389 ) .
بیگز معتقد است سبک تفکر نمی خواهد جنبه های زمینه ای یادگیری را تبیین کند ، بلکه بیشتر اشاره به شخصیت یادگیرنده دارد . سبک تفکر یک ترجیح مستدل و ثابت به صفت است که در مورد استفاده از استراتژی های یادگیری خاص مشاهده می شود ، در حالی که رویکرد یادگیری یک انگیزه یا گرایش به یادگیری در دانش آموزان است که با استفاده از استراتژی های یادگیری این انگیزه ها را به اجابت می رساند ( یمینی و همکاران ، 1387 ) .
در دو دهة اخیر تحقیقات مختلفی دربارة سبک های تفکر و یادگیری انجام گرفته است . استرنبرگ نخستین کسی است که مفهوم سبک های تفکر را معرفی و انواع سبک های تفکر را دسته بندی کرده است او در تعریف سبک تفکر می گوید : « سبک تفکر یک توانایی نیست بلکه به چگونگی استفادة ما را از توانایی هایمان اشاره می کند . افراد ممکن است عملاً در توانایی ها مشابه اما در سبک های تفکر متفاوت باشند » ( فضلعلی زاده ، 1388 :ص 4 ).
استرنبرگ بر این باور است که سبک های تفکر تاحدی ماهیت اجتماعی دارند ( شکری و همکاران ، 1385 ) . گریگورینکو و استرنبرگ ، سبک های تفکر را شیوه های ترجیحی افراد در استفاده از توانایی های فردی آنها را مشخص می کنند . استرنبرگ بيان مي كند كه انتخاب هاي زندگي مستلزم تناسب بين سبك هاي تفكر و توانايي ها است. افراد فقط يك سبك تفكر ندارند بلكه سبك هاي تفكر آنان متعدد و در موقعيتهاي مختلف، متفاوت است، كه اين موضوع در طول زندگي تغيير ميكند ( کشاورزی ارشدی و همکاران ، 1387 ) . انتخاب سبک های تفکر مناسب برای موضوع ، یک مهارت و توانایی محسوب می شود . سبک های تفکر به ما کمک می کنند تا بهتر بفهمیم چرا بعضی افراد در شغل هایشان موفق هستند و بعضی ها ناموفق . افراد در انتخاب مشاغل خود نه تنها باید به توانایی هایشان توجه کنند ، بلکه لازم است سازگاری سبک تفکر خود را با شغل مورد نظر بسنجند ( گل شکوه و همکاران ، 1389 ) . حتی استرنبرگ بیان می کند که سبک های تفکر ، روش های غالب برای استفاده از توانایی های شناختی هستند . سبک ها نشان می دهند که چگونه افراد دوست دارند توانایی های خویش را در زندگی روزمره به کار گیرند ( نریمانی و همکاران ، 1386 ) . دو فرد با توانایی های یکسان ، ممکن است سبک های متفاوتی داشته باشند . سبک های گوناگون نه خوب هستند و نه بد ، بلکه متفاوت هستند ( امامی پور و سیف ، 1382 ) . افراد، نيمرخي از سبك ها، يعني مقدار متفاوتي از هر سبك را دارا هستند ( کشاورزی ارشدی و همکاران ، 1387 ) .
مسیک معتقد است که سبک تفکر باید به عنوان سازه ای که در حوزه آموزش و پرورش بین شناخت و شخصیت پلی ایجاد می کند ، مورد توجه قرار گیرد . استرنبرگ نیز بیان داشت که سبک تفکر ، فصل مشترک یا رابط بین هوش و شخصیت است ( شکری و همکاران ، 1388 ) .
استرنبـرگ و گریگورنکو معتقدند که مطالعة سبک های تفکر به دلایل زیر بـا اهمیت هستند :
1) بین شخصیت و شناخت پلی ایجاد می کند .
2) بـرای پیش بینی موفقیت های تحصیلی در موقعیت های آموزشی مفید و ضروری هستند .
3) برای پیش بینی انتخاب های شغلی و موفقیت های شغلی مهم و ضروری هستند (امامی پور و سیف ، 1382 ) .
استرنبرگ كه باور دارد سبكهاي تفكر قابل آموزش هستند و بخش زيادي از سبكهاي تفكر افراد ، از راه فرايند جامعه پذيري حاص مي شود و همچنین تناسب بين سبك تفكر و سطوح گوناگون توانايي امري پيچيده است كه اين امر تحت تاثير متغيرهاي پيچيده اي مانند ( فرهنگ، جنسيت و …) قرار دارد ( سروقد و همکاران ، 1389 ) .
معنای لغوی اصطلاح ” سبک تفکر ” شیوة اندیشیدن ، مدل فکر کردن و مانند اینهاست . گرچه از نظر اصطلاح شناسی میان نظریه پردازان در زمینة سبک تفکر اختلاف نظر وجود دارد ، اما همگی در این باره اتفاق نظر دارند که افراد برای رمز گردانی ( کد گذاری ) ، ذخیره و پردازش اطلاعات در ذهن ، شیوة ثابت و متمایزی دارند که این شیوه مستقل از هوش است . از سویی مفهوم سبک های تفکر از دید زیست شناختی ، ذهن ، شخصیت ، اعتماد به نفس در سطح خرد است و منشائی روانشناختی دارد . از سویی دیگر همراه با توسعه صنعت و فناوری و تحولات انسان در دنیای بسیار متغیر ، بعدی اجتماعی – فرهنگی یافته و در سطحی کلان خود را بر جامعه شناسی تحمیل کرده است ( آقایوسفی و شریف ، 1389 ) .
رابرت استرنبرگ شیوه های متفاوت افراد را در پردازش اطلاعات ، سبک های تفکر نامگذاری کرده است ( آقایوسفی و شریف ، 1389 ) . او نخستین کسی است که مفهوم سبک های تفکر را معرفی و انواع سبک های تفکر را دسته بندی کرده است . او سبک تفکر را به عنوان طریقی که فرد می اندیشد تعریف کرده و در این باره گفته است : « سبک تفکر یک توانایی نیست بلکه به چگونگی استفادة ما از توانایی هایمان اشاره می کند . افراد ممکن است عملاً در توانایی ها مشابه اما در سبک های تفکر متفاوت باشند » . سبک های تفکر ترجیحات ما دربارة چگونگی استفاده از هوش و استعدادهایمان هستند . هوش به آنچه که فرد می تواند انجام دهد اشاره می کند ، اما سبک تفکر به آنچه که فرد ترجیح می دهد انجام دهد گفته می شود (سیف ، 1389 ) . به عبارتی دیگر سبک تفکر ، رویکرد ترجیحی فرد برای استفاده از توانایی های خودش است . یعنی ، سبک تفکر به خودی به خودی خود توانایی به حساب نمی آید ، بلکه یک گرایش ترجیحی است . به اعتقاد استرنبرگ سبک تفکر در افراد ، شیوه ای برای به کارگیری توانایی های آنها است . از نظر او تمایز بین سبک و توانایی مهم است . توانایی ، یعنی آن که فرد بتواند از عهدة کاری خوب برآید . حال آن که سبک فرد یعنی تمایل او به چگونگی انجام دادن کاری ( یمینی و همکاران ، 1387 ) . و به عبارتی بهتر سبک های تفکر با استعداد و توانایی های افراد مرتبط نیستند بلکه به اینکه چگونه افراد ترجیح می دهند تا این توانایی هایشان را مورد استفاده قرار دهند مرتبط هستند ( رضایی ، 1388 ) . تمیز توانایی ها و اولویت ها حائز اهمیت است زیرا توانایی ها و اولویت ها ممکن است با هم مطابقت داشته باشند یا نداشته باشند ( کشاورزی ارشدی و همکاران ، 1387 ) .