این پرسشنامه استاندارد از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر، و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. پس از پرداخت موفق می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.
هدف: بررسی فرسودگی شغلی ناشی از مشکلات مدیریتی و مشکلات رفاهی کارکنان
تعداد سوال: 34
شیوه نمره گذاری و تفسیر نتایج: دارد
روایی و پایایی: دارد
منبع: ساعتچی. محمود ، کامکاری. کامبیز، عسکریان. مهناز . آزمونهای روان شناختی . نشر ویرایش . 1389
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 1800 تومان
فرسودگی شغلی کاهش قدرت سازگاری با عوامل فشارزاست وسندرمی است مرکب از خستگی عاطفی و جسمی که منجر به ایجاد خود پنداری منفی در فرد و نگرش منفی به شغل و فقدان احساس ارتباط با مراجعان به هنگام انجام وظیفه می گردد ( بدری گرگری 1374 , ص 26)
فرسودگی را دارای سه جزء دانسته اند:
خستگی عاطفی : وجود احساساتی است که در آن شخص نیروهای هیجانی خود را از دست داده است و قادر به برقراری روابط عاطفی با دیگران نیست.
مسخ شخصیت : این مولفه فرسودگی به پاسخ های غیر احساسی و خشن نسبت به مراجعان و همکاران مربوط است. افراد با سندرم فرسودگی شغلی احساسات منفی و نگرش منفی همراه با سرزنش دیگران را دارند.
کاهش موفقیت فردی: در این حالت فرد از تلاشهای حرفه ای خود برداشتهای منفی دارد و احساس می کند در شغل خود پیشرفتی ندارد و کار و تلاش در حرفه نتایج مثبت به همراه ندارد (همان منبع,ص 28)
یکی از عمده ترین مسائل شغلی که معمولا به شکل واکنش در برابر فشارهای شغلی و سازمانی در میان کارکنان خدمات انسانی دیده می شود پدیده فرسودگی شغلی است که برای اولین بار فروند نبرگر(1975) به این پدیده اشاره نمود و آن را واکنشی در برابر استرس شغلی بیش از حد دانست. بعدها سایر دانشمندان تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام دادند بطوریکه معلوم شد این پدیده می تواند علل محتلفی داشته باشد. صرفنظر از علت, فردی که دچار فرسودگی شغلی می شود, نمی تواند پاسخ های مناسبی از خود در برابر استرس نشان دهد و از انجا که استرس بیش از حد می تواند موجب بروز مشکلات جسمی , روانی, اجتماعی یا روحی شود لذا می توان نتیجه گرفت فرسودگی شغلی یکی از مشکلات جدی بهداشتی در محیط کار است.
فرسودگی شغلی اساسا ناشی از استرس شغلی است. فشارهای عصبی و روانی که به اصطلاح استرس نامیده می شوند در زندگی روزانه ما به وفور مشاهده می شوند. به طور کلی تعاریف متعددی از استرس به عمل آمده است برای مثال: وقتی فرد در شرایط و اوضاع احوالی قرار گیرد که تحت فشار واقع شود یا احساس ناراحت کننده ای به او دست دهد عصبی باشد, احساس ناکامی و تنش کند یا در تعارض و بلا تکلیفی باشد می گوئیم تحت فشار روانی است. (ساعتچی 1370)