این پرسشنامه استاندارد از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر، و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. پس از پرداخت موفق می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.
هدف: ارزیابی بررسي دانش و نگرش دانشجويان به عوامل خطر، تشخيص زودرس و روشهاي پيشگيري از سرطان پستان
تعداد بعد: 2
شیوه نمره گذاری: دارد
منبع: دارد
نوع فایل: word 2007
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 3900 تومان
سرطان سینه چگونه پدید میآید؟
به طور معمول سرطان پستان به دلیل رسوبات کلسیم و به صورت تشکیل یک تومور کوچک بروز پیدا میکند. سرطان یا از طریق کانالهای داخل سینه و یا از طریق جریان خون به اندامهای دیگر بدن رسیده و پخش میشود. ممکن است که تومور بزرگتر شود و به پوست یا بافت اطراف سینه آسیب وارد کند. تومورهای سینه انواع مختلفی دارند و سرعت رشد هریک متفاوت است. برخی از انواع آن سالها در مرحله اول میماند و رشد نمیکند اما برخی دیگر به سرعت گسترش مییابند و وارد قسمتهای دیگر بدن میشوند. امکان دارد که سلولهای سرطانی سینه در بدن پخش شوند و سایر قسمتهای بدن مانند ریه را هم درگیر کنند. در این شرایط زندگی با بیماری سرطان حتی سختتر میشود و فرد از لحاظ روحی بحرانهای زیادی را تجربه میکند. پیشنهاد میکنیم مقاله زندگی با سرطان را مطالعه کنید.
شیوع و سن سرطان سینه در زنان
سرطان سینه در میان زنان بسیار شایع است به طوری که از هر 9 زن یک نفر به این سرطان مبتلا خواهد شد. به طور معمول سرطان پستان در زنان بالای 50 سال بروز پیدا میکند اما احتمال ابتلای زنان جوانتر نیز وجود دارد. به همین دلیل بهتر است که تمام زنان روشهای معاینه شخصی را بدانند و از سنین 25 سالگی به طور مرتب این کار را انجام دهند.
نشانهها و علائم سرطان سینه
علائم سرطان سینه به طور گستردهای از تودهها تا تورم به تغییرات پوستی متفاوت است. بسیاری از سرطانهای سینه هیچ علائم واضحی ندارند. در بعضی موارد، یک توده ممکن است خیلی کوچک باشد و شما آن را احساس نکنید یا دچار تغییرات غیرمعمولی شوید که متوجه آنها شوید. شما با آزمایش غربالگری میتوانید دغدغه خود را برطرف کنید. اما به طور کلی اولین نشانه سرطان سینه، یک توده یا غده جدید در پستان است که شما یا دکتر شما میتواند آن را احساس کند. یک توده بدون درد، سخت و دارای لبههای ناهموار بیشتر احتمال دارد که سرطان باشد اما گاهی اوقات غدههای سرطانی میتوانند نرم، منحنی و گرد باشند. برخی از نشانههای سرطان سینه عبارتاند از:
1. نشانههای تودههای سرطانی
تودههایی که به سرطانی بودن مشکوک هستند در هنگام لمس کردن به صورت سفت و سخت، غیرمتحرک و چسبنده احساس میشوند. اکثر تودههای سرطانی درد ندارند و منفرد هستند. تشخیص خوش خیم یا بدخیم بودن توده سرطانی برعهده پزشک است که با آزمایش و بررسی کامل مشخص میشود.
2. تغییر در پوست سینه
ممکن است پوست به دلیل سرطان پستان فرورفته یا کشیده شود. فرورفتگی میتواند مشخص و واضح باشد و یا تنها توسط پزشک و با معاینه دقیق مشاهده شود. فرورفتگی پوست یک نشانه مهم در سرطان پستان میباشد اما قطعی نیست و میتواند ناشی از سرطان خوش خیم نیز باشد.
3. ترشح از نوک سینه
ترشحات سینه یکی از نشانههای سرطان پستان میباشد. ترشح سینه رنگهای مختلفی دارد و ممکن است در رنگهای سفید، قهوه ای، خاکستری، سبز، بی رنگ و غیره مشاهده شود. ترشحات ناشی از سرطان معمولا همراه با خون آبه یا بی رنگ میباشند. در صورتی که غدهای در سینه لمس شود و آن سینه ترشحات خون آبهای داشته باشد امکان تشخیص سرطان سینه بالا خواهد بود.
4. تغییر اندازه پستانها
برخی مواقع تومور باعث التهاب و بزرگ شدن یکی از پستانها میشود. البته توجه داشته باشید که اندازه سینهها در افراد سالم هم کاملا متقارن نیست اما در سرطان سینه عدم تقارن بسیار واضح میشود. این مساله ممکن است در اثر ضربه به سینه، خونریزی، التهاب، کیست و تجمع شیر نیز اتفاق بیفتد و با روش درمانیهای درمانی میتوان آن را بهبوبد بخشید.
5. تغییر در نوک پستان
برخی افراد پس از شیردهی یا در بلوغ دچار فرورفتگی نوک سینه میشوند. اما فرورفتگی با دستکاری خود فرد به حالت اول بر میگردد. در سرطان سینه نوک پستان به صورت دائمی دچار فرو رفتگی میشود. قرمزی، خارش، پوسته پوسته شدن و ترک خوردن نوک سینه از نشانههای مهم سرطان سینه است.
6. بزرگ شدن غدد لنفاوی زیربغل
بزرگ شدن غدد لنفاوی در ناحیه زیر بغل از نشانههای سرطان پستان است. البته نشانه قطعی نیست و امکان دارد که ناشی از ضربه به دست و سینه یا التهاب باشد. این نشانه نگران کننده نیست اما بهتر است که فرد به پزشک مراجعه کند تا معاینه شود.
خود آزمایی سینه باید بخشی از مراقبتهای ماهیانه و بهداشتی باشد و کوچکترین تغییر باید توسط پزشک شما بررسی شود. تشخیص سریع و به موقع سرطان سینه، شانس درمان را بسیار افزایش میدهد.
علل ابتلا به سرطان سینه
سرطان سینه با تکثیر غیر طبیعی برخی سلولهای پستان آغاز میشود. این سلولها سریعتر از سلولهای سالم تقسیم میشوند و تا تشکیل یک غده، به انباشته شدن ادامه میدهند. سلولها ممکن است به سایر قسمتهای بدن شما نیز گسترش پیدا کند. سرطان پستان اغلب با سلولهای مجازی شیر آغاز میشوند و ممکن است در بافت غدد لوبول یا در سایر بافتها نیز شروع شود.
سبک زندگی و عوامل محیطی نیز ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. اما معلوم نیست چرا برخی از افرادی که هیچ فاکتور خطرناکی ندارند، دچار سرطان شده، اما افرادی که در معرض عوامل خطر هستند هرگز مبتلا نمیشوند. به طور کلی سرطان سینه ناشی از تعامل پیچیده ای از آرایش ژنتیکی و عوامل محیطی است. برای کسب اطلاعات در زمینه سبک زندگی کلیک کنید.
عوامل خطر ابتلا به سرطان سینه
به طور کلی علت دقیقی برای ابتلا به سرطان مشخص نیست اما عوامل خطری که کنترل آنها برای پیشگیری مهم است به شرح زیر است:
سن: خطر ابتلا با افزایش سن بیشتر میشود. در بیست سالگی خطر ابتلا 6 دهم درصد است به طوری که در سن 70 سالگی حدودا به 4 درصد میرسد.
ژنتیک: اگر یکی از بستگان نزدیک به این بیماری مبتلا شده باشند، خطر ابتلای شما نیز بیشتر است.
شیر دهی، به خصوص بیشتر از یک سال، احتمال ابتلا به سرطان سینه را کاهش میدهد، احتمالا به آن علت که شیر دهی موجب کاهش استرس میشود. برای اطلاع بیشتر از تاثیر شیر مادر بر سرطان کلیک کنید.
تاریخچه سرطان یا کیست سینه: کسانی که یک بار سرطان سینه یا نوع دیگر سرطان را تجربه کردهاند، باید بسیار مراقب باشند. چون به احتمال بیشتری ممکن است مجدد سرطان را تجربه کنند.
وزن: زنان دارای اضافه وزن یا چاقی پس از یائسگی به دلیل افزایش سطح استروژن، ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند. علاوه بر این چاقی بر سلامت روان نیز تاثیر دارد. پیشنهاد میکنیم مقاله چاقی را مطالعه کنید.
درمان هورمونی: استفاده از داروهای جایگزین هورمونی و قرصهای کنترل بارداری دهانی، به علت افزایش سطح استروژن احتمال سرطان سینه را افزایش میدهد.
مصرف الکل: نرخ بالای اعتیاد به الکل به طور منظم تا 1.5 برابر احتمال خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد. برای کسب اطلاعات در زمینه اعتیاد به الکل کلیک کنید.
آسیبهای شغلی: قرار گرفتن در معرض برخی مواد سرطان زا و نارساییهای غدد درون ریز در محل کار، میتواند به سرطان سینه مرتبط باشد.
قرار گرفتن در معرض شیر دهی یا افزایش استروژن
قرار گرفتن در معرض استروژن به مدت طولانی، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد. این مورد میتواند به دلیل شروع دورههای اولیه یائسگی باشد. برای کسب اطلاعات در زمینه یائسگی کلیک کنید.
انواع سرطان سینه
کارسینوم داکتال: نوع کارسینوم داکتال در کانال شیر شروع میشود و شایعترین نوع سرطان سینه است.
کارسینم لوبولار: این نوع سرطان در لوبولها (واحدهای اصلی تولید شیر) ایجاد میشود.
سرطان سینه تهاجمی: زمانی که سلولهای سرطانی از داخل لوبولها یا کانالها خارج میشوند و به بافتهای نزدیک حمله میکنند و احتمال گسترش آن به سایر قسمتهای بدن را افزایش میدهد، سرطان سینه تهاجمی تشخیص داده میشود.
سرطان پستان غیر تهاجمی: در سرطان غیر تهاجمی، سرطان هنوز در محل منشا خود قرار دارد و از بین رفته است. با این حال سلولها در نهایت میتوانند به سرطان سینه تبدیل شوند و باید به طور منظم توسط پزشک بررسی شوند.
روشهای تشخیص سرطان سینه
پزشک برای معاینه و تشخیص سرطان سینه از روشهایی استفاده میکند که به شرح زیر میباشند:
معاینه فیزیکی: پزشک سینهها و اطراف آن را به صورت فیزیکی معاینه میکند تا از وجود توده در بافت سینه و ترشح مطمئن شود.
بررسی سابقه پزشکی: پزشک سوالاتی در مورد مصرف دارو، بیماریهای قبلی و سابقه سرطان در خانواده از شما میپرسد. چرا که ممکن است سرطان زمینه ژنتیکی داشته باشد. همچنین سوالتی در مورد زمان شروع علائم نیز از شما پرسیده میشود. این اطلاعات بسیار مهم هستند و در روند تشخیص و درمان تاثیر میگذارند.
ماموگرافی و سونوگرافی: سونوگرافی از بافتهای سینه عکس برداری میکند و ماموگرافی از طریق اشعه ایکس، خوش خیم یا بدخیم بودن توده سرطانی را تشخیص میدهد.
MRI: ام آر آی یک روش عکس برداری است که برای بررسی بافت سینه مورد استفاده قرار میگیرد.
بیوپسی: در این روش قسمتی از بافت سینه برداشته میشود تا به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد.
تفاوت تومورهای خوش خیم و بدخیم
تمام سلولهای سرطانی سریعا رشد میکنند و افزایش مییابند. اما تفاوت این دو نوع سلول در زمان متوقف شدن آنها است. تومورهای خوش خیم پس از مدتی مهار میشوند اما تومورهای بدخیم به طرز غیر قابل کنترلی به رشد خود ادامه میدهند. گسترش سلولهای بدخیم به حدی است که در تمام بدن پخش میشوند و در صورت عدم درمان ارگانها را از کار میاندازند.
سرطان پستان یکی از شایعترین سرطانها درمیان زنان است و متاسفانه زنان جامعه ما آگاهی کاملی در این زمینه ندارند و بسیاری از آنها تا مدتها متوجه مشکل خود نمیشوند. درحالی که با درمان به موقع احتمال بهبود افزایش مییابد.
سرطان سینه در مردان
سرطان سینه در مردان بسیار نادر است اما با این حال برخی از مردان به آن مبتلا میشوند. احتمال ابتلا در هر سنی وجود دارد اما معمولا در سنین بالا اتفاق میافتد. سینه مردان نیز دارای بافت است و احتمال تغییرات سرطانی وجود دارد اما به دلیل تحول کمتر نسبت به سینه زنان، سرطان بسیار نادر است. علائم سرطان سینه در مردان عبارتند از:
- ترشح از نوک سینه
- ضخیمتر شدن بافت سینه
- قرمز و پوسته پوستگی نوک سینه
- فرورفتن نوک سینه
- تورم، حساسیت، خارش و جوش بر روی نوک سینه
معمولا مردان برای تشخیص سرطان، سینه خود را معاینه نمیکنند و به همین دلیل سرطان در آنها بسیار دیر تشخیص داده میشود.
درمان سرطان سینه
با وجود پیشرفتهای پزشکی نکته ای که در درمان سرطان بسیار اهمیت دارد، شرایط روحی و روانی بیمار است. استرس زیاد یکی از مهمترین عوامل ایجاد سرطان سینه است. در عین حال کاهش استرس یک عامل مهم در درمان تمام بیماریها است. بهرهمندی از مشاوره کنترل استرس یکی از راههایی است که شما را در کنترل این بیماری و پیامدهای روحی روانی آن یاری میدهد.
اهمیت به وضعیت سلامت روان در روند درمان سرطانها کاملا تایید شده است. پس لازم است که همزمان با درمانهای مختلف سرطان سینه، زیر نظر متخصص روان شناس قرار داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سلامت روان کلیک کنید.
انواع درمان سرطان سینه
بهترین درمان را پیدا کنید که هم برای نوع سرطان شما هم نسبت به برنامه شما سازگارتر است. لازم است نظر پزشکان مختلف را هم در این زمینه مد نظر قرار دهید. برخی از درمانهای سرطان سینه به شرح زیر است:
1. جراحی
روشهای مختلفی برای جراحی سرطان سینه وجود دارد که لومپکتومی، ماستکتومی و برش گره لنفاوی از انواع آن است. در جراحی لامپکتومی، سینه حفظ میشود و فقط توده سرطانی به همراه بخش کمی از بافت سالم اطراف آن برداشته میشود. در ماستکتومی سینه و تمام بافتهای اطراف آن برداشته میشود. این روش با توجه به میزان پیشرفت سرطان و اندامهای درگیر شده انواع مختلف دارد.
2. شیمی درمانی
روند شیمی درمانی و عوارض جانبی و طول درمان باید بررسی شده و آمادگی لازم برای شروع آن داشته باشید. شیمی درمانی یک روش تهاجمی برای نابود سلولهای سرطانی است. برخی مواقع پس از جراحی و برای جلوگیری از بروز مجدد سرطان از شیمی درمانی استفاده میشود. شیمی درمانی عوارضی دارد که از آنها میتوان به خستگی، احتمال عفونت و ریزش مو اشاره کرد. توصیه میکنیم مقاله مبارزه با بیماری سرطان را نیز بخوانید.
3. پرتو درمانی
شرایط مشابهی با شیمی درمانی دارد. باید عوارض جانبی و انتظارات بیمار از درمان با پزشک به اشتراک گذاشته شود. پرتوهای پرانرژی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشوند. پرتودرمانی ممکن است بعد از عمل جراحی و یا در کنار شیمی درمانی مورد استفاده قرار گیرد. از عوارض جانبی پرتودرمانی میتوان به خستگی، تورم و اثرات آفتاب سوختگی اشاره کرد.
4. درمان هورمونی
ارتباط بین هورمونها و سرطان سینه و اینکه چگونه برخی داروها میتوانند این پیوند را کنترل کنند حائز اهمیت است. در این مورد عوارض جانبی درمان هورمونی باید مد نظر گرفته شود. برخی از سلولهای سرطانی به وسیله هورمونهای زنانه فعال شده و رشد میکنند. هورمون درمانی با قطع این هورمونها، رشد سلولها را مهار کرده و یا سلول سرطانی را از هورمون جدا میکند. این روش معمولا پس از عمل جراحی استفاده میشود. همچنین برای پیشگیری از بروز سرطان در زنانی که احتمال ابتلای بسیار بالایی دارند نیز موثر واقع میشود.
5. دارو درمانی
لازم است یک لیست از داروهایی که برای پیشگیری، درمان و کاهش درد لازم است آماده شود و عوارض جانبی آن کاملا تحت نظر باشد. دارودرمانی یک روش جدید است که میتواند عوامل موثر در رشد و تحریک سلولهای سرطانی را متوقف کند. به طور معمول این روش در کنار شیمی درمانی استفاده میشود. علاوه بر دارو درمانی میتوانید از روشهای طب سوزنی، مدیتیشن و یوگا برای درمان هر چه سریعتر استفاده کنید. این روشها سلامت روانی شما را حفظ میکنند و نمیگذارند سرطان بر روی آن تأثیر بگذارد. برای کسب اطلاعات در زمینه مدیتیشن و یوگا کلیک کنید.
6. درمانهای روانی و روانشناختی
بیماری سرطان تعارضات روحی زیادی را برای فرد به دنبال میآورد. بهرهمندی از روشهای روان درمانی و شرکت در جلسات گروه درمانی به شما این امکان را میدهد تا بهتر به مقابله با بیماری خود بپردازید.