این پرسشنامه استاندارد از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر، و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. پس از پرداخت موفق می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.
هدف: ارزیابی میزان انسجام کارکنان
تعداد سوال: 8
شیوه نمره گذاری: دارد
تفسیر نتایج: دارد
منبع: دارد
نوع فایل: Word 2007
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 2400 تومان
اگرچه همه ما در نگاه اول تعریفی مشخص از سازمان در ذهن خود داریم ولی اگر بخواهیم دیدگاه خود را در ارتباط با سازمان مطرح کنیم و انواع آن را تعریف کنیم با مشکل مواجه خواهیم شد . انسجام سازمانی، بهعنوان فرایند برقراری وحدت، یکپارچگی و هماهنگی در سازمان و عاملی مهم و راهبردی جهت تحقق اهداف سازمان، مطرح میباشد.
در عصر حاضر، پیشرفت سریع و همه جانبه دانش و فنآوری و همچنین تغییرات سریع محیطی شرایط جدید و پیچیدهای را برای سازمانها فراهم نموده است. این تغییر و تحولات پیچیده و پربرآیند سازمانها را در محیطی سرشار از تغییر، عدم اطمینان، پویایی و پیچیدگی قرارمیدهد که اصطلاحاً محیط راهبردی نامیده میشود. چنین شرایطی سازمانها را ناچار میسازد تا برای تأمین بقای معنادار خود در محیط حال و آینده به طور مستمر ساز و کارهای خود را بهبود بخشند و پاسخگوی اقتضائات درونی و بیرونی خویش هستند (ترکزاده، 1388). لذا در این شرایط، لزوم استفاده از ساز و کارها و ظرفیتهای سازمانی برای ارتباط بیشتر با جامعه و پاسخگویی مطلوب و معنادار به آن الزامی است. در این مسیرتغییر سازمانی برای مواجهه با چالشهای درونی و بیرونی سازمانی و سازواری با آنها امری ضروری به نظر میرسد و ایجاد تغییرات مطلوب اصلیترین عامل بقای سازمانها به شمار میرود. آمادگی برای تغییر سازمانی یکی از مهمترین عناصری است که اجرای اثربخش این تغییرات را تحت تأثیر قرار میدهد (Susanto, 2008). با توجه به جایگاه آمادگی سازمانها برای تغییر[1] در مواجه با تغییرات محیطی و پاسخگویی مطلوب سازمانها با محیط مطالعه عوامل تأثیرگذار بر این مسأله بسیار مهم جلوه میکند.
در ادبیات سازمانی امروز انسجام سازمانی[2] به عنوان یکی از مهمترین عوامل موفقیت سازمانها شناخته میشود و تأثیر به سزایی بر عملکرد سازمانی دارد (نکوییمقدم و همکاران، 1391)؛ آنگونه که میتوان آن را ابزاری برای توانمندسازی سازمان برای پاسخگویی مناسب به شرایط و اقتضائات محیطی دانست. محققان انسجام را به معنای احساس مسؤولیت مشترک اعضای سازمان تعریف میکنند که میتواند به تحقق اهداف منجر گردد (Lenaed et al., 2011). همچنین این سازه در تحقق مقاصد فردی و سازمانی نقش ویژهای ایفا میکند (Blodgett, 2011) و میتوان آن را به عنوان یکی از مهمترین سازوکارهای سازمانی در دستیابی به مطلوبیتهای اساسی سازمان قلمداد نمود. در واقع میتوان گفت انسجام سازمانی از طریق ایجاد احساس تعلق نسبت به سازمان و تقویت روح همکاری و احساس مسؤولیت در بین افراد زمینه هماهنگیهای لازم را برای تحقق اهداف و وظایف سازمانی فراهم میآورد. از آنجایی که وجود انسجام سازمانی نشاندهنده توانایی یک سازمان در برنامهریزی و شروع تغییر است[3] (Naranjo-Gil & Hartmann, 2007)، بنابراین میتوان با استفاده از ساز و کارهای ایجاد و تداوم انسجام سازمانی زمینه لازم را برای ایجاد تغییرات مطلوب سازمانی برای اهداف آن فراهم آورد.
باید اذعان نمود که شرایط پیچیده محیطی ایجاد تغییر در سازمانها را اجتنابناپذیر نموده است، زیرا سازمانهایی که نتوانند با توجه به تحولات محیطی و رشد فزاینده انتظارات آن از سازمان به نحو شایستهای پاسخگو هستند نباید انتظار بقا و تأمین منابع در این محیط را داشته باشند. در واقع به دلیل افزایش پویاییهای محیطی، سازمانها نیازمند اجرای تغییرات مداوم در استراتژی، ساختار و فرایندهای خود هستند و از طریق ایجاد آمادگی برای تغییر باید بتوانند توان پاسخگویی خود به محیط را ارتقا بخشند (Lunenburg & Ornstein, 2008). پیچ، جیمسون و وایت[4] (2005)، آمادگی برای تغییر را دیدگاهها و عقاید مثبت کارکنان درباره نیاز برای تغییر و پیامدهای مثبت حاصل از تلاشهای مرتبط با تغییر برای خود کارکنان و سازمان تعریف میکنند. وینر[5] (2009)،آمادگی برای تغییر را در بر دارنده باورهای کارکنان درباره پتانسیلهای خود و خودکارآمدی آنان به منظور تلاش برای ایجاد تغییرات میداند. همچنین آمادگی به باورها، نگرشها و قصد آگاهانه اعضای سازمان نسبت به تغییراتی که مورد نیاز است و ظرفیت سازمانی برای اجرای موفقیتآمیز این تغییرات اطلاق میشود (Susanto, 2008). سازمانها میتوانند مسأله آمادگی برای تغییر را به عنوان نقطه قوتی برای توسعه سازمانی تلقی نمایند (Campbell, 2006) و از طریق ایجاد آمادگی برای تغییر زمینه پاسخگویی به شرایط محیطی و موفقیت سازمانها را نیز افزون سازند. از سوی دیگر سازمانهای مختلف به منظور جذب منابع از محیط و بقای معنادار در آن ناچارند خود را با تغییرات محیطی همسو و هماهنگ سازند و توان خود را برای پاسخگویی به موقع و به جا به اقتضائات درونی و بیرونی خود افزایش دهند (ترکزاده، 1387).
از آنجا که تغییر در سازمان نمیتواند بدون همراهی و همکاری افراد سازمان صورت گیرد و با توجه به اینکه محققان بر ایجاد آمادگی قبل از هر نوع تلاش برای پیادهسازی و مدیریت تغییر تأکید کردهاند (Armenakis et al., 1993)، به نظرمیرسد انسجام سازمانی میتواند از طریق ایجاد یکپارچگی و احساس مسؤولیت مشترک اعضای سازمان (Brooks, 2010) زمینه آمادگی برای تغییر را فراهم نماید. اما بر اساس جستجوهای صورت پذیرفته پژوهشی که به بررسی تأثیر انسجام سازمانی بر آمادگی سازمان برای تغییر صورت گرفته است، یافت نشد. از طرفی در زمینه آمادگی برای تغییر باید اذعان نمود که بسیاری از سازمانها تغییر را به عنوان چالشی واقعی مورد توجه قرار دادهاند و بر اساس آن نتیجه گرفتهاندکه تغییر در سازمانها موضوع اصلی مورد توجه بسیاری ازکارکنان آن سازمانها نیز است (Vakola & Nikolaou, 2005)؛ اما مسائل و زمینههای تأثیرگذار بر این مسأله کمتر مورد توجه قرار گرفته است و یا اینکه تحقیقات بسیار اندکی در این زمینه صورت گرفته است. همچنین اغلب پژوهشهای انجام شده، در جهان غرب صورت گرفته و در ایران، پژوهشهای بسیار اندکی در این حوزه انجام شده است. لذا پژوهش حاضر به گسترش مطالعات در خصوص این متغیرها پرداخته و سعی دارد با استفاده از مبانی نظری موجود تأثیر انسجام را بر میزان آمادگی سازمانها برای تغییر بسنجد و در صورت لزوم راهکارهای مقتضی ارائه نماید.