این پرسشنامه از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر،و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.
هدف: ارزیابی میزان شادی سازمانی
تعداد سوال: 4
تعداد بعد: 1
شیوه نمره گذاری و تفسیر: دارد
روایی و پایایی: دارد
منابع: دارد
نوع فایل: word 2007
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 1900 تومان
شادمانی سازمانی
با افزایش تأکیدات در زمینه ایجاد سازمان شاد به عنوان یکی از نیازهای اساسی برای موفقیت هر سازمان، مسئله مهمی که به وجود آمده است درک این موضوع است که چگونه می توان شادابی و نشاط را در محیط سازمان برقرار کرد. امروزه با توجه به اینکه افراد بیشترین وقت خود را در سازمان ها سپری می کنند. اگر حیطه کاری با نشاطی داشته باشند می توانند از مزایای ناشی از آن بهره مند شوند. با آشکار شدن فواید اهمیت محیط کاری شاد، کشورهای مختلف توجه خاصی به این موضوع داشته اند.
شادی سازمان و استرس افراد
از نظر کامپتون مهم ترین عامل در سلامت روانی افراد نشاط می باشد.
دنیای امروزه استرس های مختلفی دارد که بسیاری از این استرس ها مختص به محیط کار می باشد. وجود تعارض در سازمان، محروم شدن از پاداش، دیر رسیدن به سرکار، بی عدالتی در محیط کار، فشار رؤسای سازمان نمونه هایی از استرس های محیط کار هستند. نشاط به عنوان سپری در مقابل استرس عمل می کند.
هم اکنون نشانه های افسردگی، عواطف منفی و روان رنجوری در برخی سازمان ها به چشم می خورد، که پیامدهایی نظیر کاهش کارآیی کارکنان، ترک شغل، غیبت و بسیاری از مشکلات روحی و اجتماعی در بر داشته، به طوری که گویا شادی از محیط کار و جوامع رخت بر بسته و فرسودگی جانشین آن شده است.
شادمانی سازمانی و بهره وری کارکنان
ضرورت پرداختن به مقوله نشاط و عوامل ایجاد کننده ی آن از آنجا ناشی می شود که هم برای جامعه و هم برای نهاد های آن بسیار مهم است. بزرگترین کلید برای بهره وری، کارکنان شاد است. بین شادی در کار و بهره وری ارتباط روشنی وجود دارد، از دیگر آثار شادی و نشاط در محیط کار می توان به افزایش سود، افزایش تولید، بهبود توانایی تصمیم گیری، افزایش رضایت مشتریان، کاهش غیبت، انجام دادن کارها با اشتیاق بیشتر، بهبود ارتباطات، افزایش تعهد کارکنان به سازمان، تقویت کارتیمی و افزایش خلاقیت و نوآوری در سازمان اشاره کرد.
عوامل مؤثر بر شادمانی
نظریه های مختلفی در مورد عوامل مؤثر بر شادی وجود دارد.
نظریه اقتصادی
در نظریه اقتصادی، اعتقاد بر این است که شرایط زندگی، به ویژه رشد درآمد، بر شادی اثر پایداری دارد. اقتصاد دانان ترجیح می دهند که به جای تمرکز بر حالات ذهنی، که امری انتزاعی است، بر رفتارهای قابل مشاهده تمرکزکنند. از این رو معتقدند که فرد می تواند سطح شادی خود را از طریق افزایش درآمد افزایش دهد، گرچه افراد با درآمد بالا، نسبتا شادترند اما پول و شادی همواره ملازم و همراه نیستند، یعنی تا زمانی که نیاز های اساسی بر آورده می شود، درآمد تأثیر چندانی بر شادی ندارد.
نظریه روان شناسی
رایج ترین نظریه مربوط به شادی و نشاط در روان شناسی، نظریه نقطه ثابت ۵ است. این نظریه بیان می کند که هر فرد با توجه به عوامل ژنتیکی و شخصیتی، دارای میزان معینی شادی است. رویداد های مختلف زندگی ممکن است که سطح معین شادی را به طور موقتی افزایش و یا کاهش دهند، اما به علت اثر سازگاری با خوشی، شادی با گذشت زمان به مقدار اولیه خود برخواهد گشت. نقش رویداد های زندگی در شادی ناچیز است.
عوامل موثر بر شادی
در این نظریه سه عامل به عنوان عوامل مؤثر بر شادی در نظرگرفته اثر خواهد گذاشت. این سه عامل عبارتند از:
۱. نقطه ثابت:
بزرگترین سهم شادی در عوامل ژنتیکی است که این عامل را نقطه ثابت می نامند؛ یعنی سطح معینی از شادی که از والدین به ارث میرسد و مورثی می باشد.
۲٫ شرایط زندگی:
جزء دوم شادی، شرایط زندگی است که ۱۰ درصد از کل شادی را به آن اختصاص می دهد و شامل عوامل ملیتی، جغرافیایی، فرهنگی- منطقه ای، عوامل جمعیت شناسی، مانند سن، جنسیت و قومیت می باشد این بعد از شادی تاریخچه زندگی فرد و حوادثی مانند سانحه تصادف، آسیب های دوران کودکی و . . . را در برمی گیرد. شرایط زندگی همچنین متغیر های موقعیت زندگی، مانند موقعیت اجتماعی، امنیت شغلی، درآمد، سلامتی و عوامل مذهبی را در برمی گیرد.
۳٫ فعالیت آگاهانه:
این سطح شامل دسته وسیعی از فعالیت هایی است که مردم انجام می دهند یا در فکر انجام دادن آن هستند. رفتارها و فعالیت های فراوانی وجود دارند که افراد برای انجام آنها انرژی صرف کنند. این فعالیت های مجزا که افراد برای انجام دادن آن ها وقت و انرژی صرف می کنند فعالیت های آگاهانه می نامند این بعد که ۴۰ درصد در شادی نقش دارد، خود به سه حوزه تفکیک می شود.
- فعالیت های رفتاری: مانند ورزش منظم، محبت ورزیدن به دیگران، صرف کردن زمان برای حضور در اجتماع
- فعالیت های شناختی: شامل توجه به نعمت ها و موهبت ها، تفکر راجع به امور مثبت در زندگی
- فعالیت های داوطلبانه: شامل تلاش های معنادار در زندگی و همچنین تلاش جهت رسیدن به اهداف شخصی
مدل های پیشنهادی برای نشاط در محیط کار:
مدل کرولف:
کرولف نشاط در محیط کار به آنچه افراد دارند کمتر بستگی دارد، بلکه بیشتر تحت تأثیر کاری است که انجام می دهند. برای بانشاط بودن تمرکز بر آنچه که افراد دارند امری منفعلانه است در حالی که تمرکز بر آنچه که افراد انجام می دهند فعال بوده و به ساختن آینده ای مطلوب و مسئولیت پذیر منجر می شود. بر این اساس در موضوع نشاط تئوری هایی مفید هستند که روی آنچه افراد انجام می دهند، متمرکز می شوند.
در این مدل۶ اقدام مورد توجه قرار گرفته است که عبارتند از: مثبت اندیشی، یادگیری، خودگشودگی، مشارکت، معنادار بودن کار و علاقه به کار.
بر این اساس محیط کاری شاد محیطی است که زمینه لازم برای برای انجام این اقدامات فراهم باشد.