این پرسشنامه استاندارد از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر، و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. پس از پرداخت موفق می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.
هدف: بررسی رابطه تعهد و کنترل اجتماعی با اعتیاد (تعهد اجتماعی، کنترل اجتماعی، اعتیاد)
تعداد سوال: 21
تعداد بعد: 3
شیوه نمره گذاری: دارد
منبع: محقق ساخته
نوع فایل: word 2007
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 22000 تومان
کنترل اجتماعی عبارت از وسایلی است که بر رفتار افراد اثر می گذارد و آنان را به پیروی از هنجارها و ارزشها وادار می کند.در صورتی که فردی از هنجارهای اجتماعی سرپیچی کند و رفتارش مخالف هنجارها و ارزشهای اجتماعی باشد،از طرف گروه یا جامعه مورد سرزنش و مجازات قرار می گیرد.واژه کنترل اجتماعی در زبان انگلیسی به معانی قدرت،توانائی،تسلط و اقتدار آمده است.این واژه در زبان فرانسه با مفهوم اجبار اجتماعی منطبق است و این همان معنائی است کهاگوست کنت تحت عنوان قدرت معنوی (pouvoir sprituel )به کار برده است.
از نظر اگوست کنت ویژگی اصلی قدرت معنوی آن است که هدایت عالی تعلیم و تربیت خصوصی و عمومی را بر عهده دارد.قدرت معنوی عبارت است از مجموعه افکار و عاداتی که افراد را برای پذیرش نظم جامعه ای که در آن زندگی می کنند و وظیفه ای که انجام می دهند آماده می سازد.وی می گوید تعلیم و تربیت تنها به نسل جوان اختصاص ندارد ،بلکه نسل بالغ را نیز شامل می شود.بنابراین همه وظایف اجتماعی را در بر خواهد داشت.هدف این وظایف معنوی آن است که اصولی که در افراد نفوذ پیدا کرده است،یعنی ارزشها ،هنجارها و رسوم و غیره را به آنان نشان دهد و با استفاده از حد اعلای تاثیر وسایل اخلاقی هر بار که افراد از این اصول دور می شوند به آنان یادآور شود و آنان را به اجرای این وظایف برانگیزد.
در واقع کنترل اجتماعی بر اساس ضرورتی است که از طرف جامعه برانگیخته می شود و افراد را به منظور حفظ انتظام جامعه به قبول ارزشهای اجتماعی و رعایت هنجارهای اجتماعی وادار می کند و در اجرای این امور،جامعه نظامهای پاداش و مجازات ویژه ای دارد.بدینسان افرادی را که خلاف ارزشها و هنجارهای اجتماعی رفتار می کنند سرزنش و مجازات می کند و آنهایی را که رفتاری متناسب با هنجارها و ارزشهای اجتماعی جامعه دارند تشویق می کند و پاداش می دهد.
کنترل اجتماعی چیست؟
مکانیزم مورد استفاده برای حفظ نظم در جامعه کنترل اجتماعی نامیده می شود. با کمک آن می توان از بروز انحراف در رفتار افراد جلوگیری کرد و مجازات آنها را دریافت کرد. برای او استفاده می شود مقررات… كنترل اجتماعي وسيله اي است كه به فرد كمك مي كند هنجارهاي فرهنگي را كه در جامعه توسعه يافته است ، جذب كند. برای اولین بار این اصطلاح توسط جامعه شناس گابریل تاردوم در فرانسه مطرح شد.
کنترل اجتماعی در جامعه شناسی
برای تنظیم رفتار انسان در جامعه ، از روشهای مختلفی استفاده می شود که دلالت بر تبعیت فرد از گروه دارد. کنترل اجتماعی شامل دو عنصر است: هنجارها و تحریم ها. اصطلاح اول به عنوان قوانین و استانداردهای مندرج در قانون یا تأیید شده توسط جامعه شناخته می شود ، که رفتار مردم را تنظیم می کند. تحریم ها عناصری از کنترل اجتماعی هستند که شامل تعریف روش های پاداش و مجازات است که مردم را به پیروی از هنجارها ترغیب می کند.
کنترل اجتماعی در اقتصاد
هر سازمانی گروه هایی را ایجاد می کند که مبتنی بر نوعی کنترل اجتماعی هستند. محققان در تاریخ اقتصاد چهار نوع اصلی تنظیم را شناسایی کرده اند.
- ماهیت کنترل اجتماعی برای افراد بدوی ماهیتی اخلاقی داشت.
- هنگامی که سیستم برده تاسیس شد ، از مجازات بدنی استفاده شد.
- در دوره فئودالیسم ، کنترل اجتماعی بر اساس محدودیت های اداری بود.
- در طول استقرار سرمایه داری ، از کنترل اقتصادی استفاده شد.
کنترل اجتماعی در دین
برای اجرای ارتباطات در مردم و به عنوان وسیله ای برای کنترل اجتماعی ، دین قابل اجرا است که تعداد زیادی از مردم را متحد می کند. او روشها و فنون خاص خود را بر اساس اقتدار پروردگار بنا نهاده است. اگر به تاریخ نگاه کنید ، می توانید نمونه های بسیاری پیدا کنید که در آن هنگام که نقش دولت تضعیف می شد ، ابزار مذهبی کنترل اجتماعی به حفظ روابط اجتماعی کمک می کرد. در این حالت ، ابزار اصلی دین شامل: آیین پیامبر ، کتابهای مقدس و ایمان است.
چرا کنترل اجتماعی لازم است؟
در انواع جامعه ، کنترل اجتماعی وجود داشت و در ابتدا این آداب و رسوم ساده بود که با کمک آن می فهمیدند چه چیزی قابل قبول است و چه چیزی نه. تعدادی از توابع مهم وجود دارد که از مقررات اجتماعی برای آنها استفاده می شود:
- محافظ با کمک برخی محدودیت ها ، می توان مردم (زندگی ، ناموس ، آزادی ، مال و امثال آن) را حفظ کرد و از تلاش برای تعدی به آنها جلوگیری کرد. با کمک عملکرد محافظتی می توان تجربه اجتماعی را از نسلی به نسل دیگر منتقل کرد.
- نظارتی کارکردهای کنترل اجتماعی در سطوح مختلف زندگی آشکار می شوند و در این حالت منظور ما مجموعه ای از فرایندها است که جهت تجسم پتانسیل خود شخص و تجربه شخص یا گروه در شرایط خاص را تعیین ، تعیین و محدود می کند.
- تثبیت کنندهاهمیت کنترل اجتماعی برای جامعه در توانایی پیش بینی رفتار انسان در موقعیت های مختلف آشکار می شود ، که به تأمین نظم اجتماعی کمک می کند.
انواع کنترل اجتماعی
چندین طبقه بندی وجود دارد که بر معیارهای مختلف تمرکز دارد. اشکال کنترل اجتماعی وجود دارد که به موضوع بستگی دارد:
- اداری اجرا شده توسط مدیران در سطوح مختلف با تمرکز بر موجود آئین نامه… این معایب شامل این واقعیت است که کنترل اداری ممکن است همیشه عملیاتی ، عینی و همه جانبه نباشد.
- عمومی.ساختار کنترل اجتماعی شامل نوعی تنظیم است که از طریق سازمانهای اجتماعی انجام می شود. برای این کار از منشورها و آیین نامه های مختلف مربوط به وضعیت آنها استفاده کنید. اثربخشی آن به این دلیل است که چنین گروههایی سازمان یافته و ساختار یافته اند.
- گروه این به معنی کنترل متقابل تک تک اعضای تیم است. این می تواند رسمی باشد ، یعنی زمانی که از جلسات ، جلسات و کنفرانس ها استفاده می شود ، و غیررسمی باشد ، که حاکی از یک نظر و روحیه جمعی عمومی است.
کنترل اجتماعی داخلی و خارجی
اگر ما بر حوزه تنظیم تمرکز کنیم ، طبقه بندی زیر متمایز می شود:
- کنترل اجتماعی خارجی. این شامل مجموعه ای از مکانیسم های خاص است که برای تنظیم واقعیت فرد استفاده می شود. می تواند رسمی یا غیررسمی باشد. این طبقه بندی بعداً مورد بحث قرار خواهد گرفت. در دنیای مدرن این کنترل بی اثر است ، زیرا لازم است دائماً اقدامات هر فرد یا جامعه اجتماعی را کنترل کنید. در نتیجه ، یک زنجیره خاص از “کنترل کنندگان” شکل می گیرد که بیشتر مشخصه توتالیتاریسم است.
- کنترل اجتماعی داخلی.در اینجا منظور ما این است که هر شخص با در نظر گرفتن هنجارهای شناخته شده رفتار ، خود را به طور مستقل کنترل می کند. اصلاح رفتار با کمک احساسات ، انواع و شرم هایی که فرد در نتیجه نقض احساس می کند انجام می شود قوانین اجتماعی… برای عملکرد موفقیت آمیز کنترل خود ، مهم است که هنجارها و ارزش ها را به وضوح شناسایی کنید.
کنترل اجتماعی رسمی و غیررسمی
همانطور که قبلاً ذکر شد ، مقررات خارجی به دو گروه جداگانه تقسیم می شود:
- کنترل رسمیموافقت یا انکار رسمی مقامات را نشان می دهد سازمانهای مختلف، رسانه ها ، سیستم های آموزشی و غیره. برای این منظور ، از قوانین ، فرمانها ، دستورالعمل ها و سایر اسناد مختلف استفاده می شود. كنترل اجتماعي رسمي ، مجموعه اقداماتي است كه براي وادار كردن فرد به رعايت قوانين طراحي شده است. مراجع مختلفی برای این کار وجود دارد. در گروههای بزرگ نتایج خوبی می دهد.
- کنترل غیررسمی در این حالت ، به معنای گرفتن تأیید یا محکومیت از بستگان ، دوستان ، همکاران و سایر افراد از محیط است. برای این ، از سنت ها ، آداب و رسوم و رسانه ها استفاده می شود. کنترل غیررسمی توسط چنین نهادهای اجتماعی اعمال می شود: خانواده ، مدرسه و کلیسا. او هنگام تمرکز روی گروه های کوچک نتیجه می دهد.
کنترل اجتماعی و کنترل خویشتن
قبلاً گفته شده است كه كنترل اجتماعي دروني را كنترل خود نيز مي گويند و به معناي ارزيابي و تنظيم افكار و رفتار خود است. در این حالت اراده از اهمیت بالایی برخوردار است که توانایی فرد را در تصمیم گیری آگاهانه و اجرای آن تعیین می کند. کنترل اجتماعی توانایی دستیابی به اهداف زندگی را فراهم می کند. با تمرکز روی مادرزادی می توان آن را تعیین کرد خصوصیات ژنتیکی و در مورد مهارتهای روانشناختی انسان.
کنترل اجتماعی و انحراف
انحراف از هنجارهای اجتماعی یا انحراف دلالت بر رفتار یک فرد یا گروهی از افراد دارد که مغایر هنجارهای موجود است. آنها می توانند تشکیلات مختلفی به خود بگیرند. از جمله بزهکاران می توان به بزهکاران ، گناهکاران ، مبتکران ، نوابغ و دیگران اشاره کرد که رفتار آنها فراتر از حد مجاز است. شایان ذکر است این واقعیت که تعیین کنترل اجتماعی بسیار دشوار است ، زیرا شرایط اغلب مبهم هستند.
میل به چنین انحرافی می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که ماهیتی بیولوژیکی ، روانی و اجتماعی دارند. ساختار انحراف شامل سه جز main اصلی است:
- شخصی که ویژگی های رفتاری خاصی دارد.
- هنجارهای تعیین شده به منظور ارزیابی دستور نوع منحرف.
- افراد یا سازمانهایی که می توانند دستورات شخص را تنظیم کنند.
کنترل اجتماعی خارجی مجموعه ای از اشکال ، روش ها و اقدامات است که رعایت هنجارهای اجتماعی رفتار را تضمین می کند. کنترل خارجی دو نوع است – رسمی و غیررسمی.
کنترل اجتماعی رسمی، بر اساس تأیید یا محکومیت رسمی ، توسط مقامات دولتی ، سازمان های سیاسی و اجتماعی ، سیستم آموزش و پرورش انجام می شود رسانه های جمعی و براساس هنجارهای مکتوب – قوانین ، احکام ، احکام ، دستورات و دستورالعمل ها – در سراسر کشور عمل می کند. کنترل اجتماعی رسمی همچنین می تواند شامل ایدئولوژی غالب در جامعه باشد. منظور آنها از كنترل اجتماعي رسمي ، اول از همه ، اقداماتي با هدف احترام گذاشتن مردم به قوانين و نظم با كمك نمايندگان مقامات است. این کنترل به ویژه در گروه های بزرگ اجتماعی بسیار مثر است.
کنترل اجتماعی غیر رسمیبر اساس تأیید یا محکومیت بستگان ، دوستان ، همکاران ، آشنایان ، افکار عمومی ، از طریق سنت ها ، آداب و رسوم یا رسانه ها بیان می شود. عوامل کنترل اجتماعی غیررسمی نهادهای اجتماعی مانند خانواده ، مدرسه ، مذهب هستند. این نوع کنترل بخصوص در گروههای کوچک اجتماعی بسیار مثر است.
در روند کنترل اجتماعی ، نقض برخی از هنجارهای اجتماعی با مجازات بسیار ضعیفی همراه است ، به عنوان مثال عدم تأیید ، نگاه غیر دوستانه ، پوزخند. نقض سایر هنجارهای اجتماعی مجازات های شدیدی به دنبال دارد – مجازات اعدام ، زندان ، اخراج از کشور. تخطی از تابوها و قوانین حقوقی سخت ترین مجازات ها را دارد و انواع خاصی از عادت های گروهی ، به ویژه عادت های خانوادگی ، خفیف ترین نوع است.
کنترل اجتماعی داخلی – تنظیم مستقل رفتار اجتماعی او در جامعه. در روند کنترل خود ، فرد به طور مستقل رفتار اجتماعی خود را تنظیم می کند ، آن را با هنجارهای پذیرفته شده عمومی هماهنگ می کند. این نوع کنترل ، از یک طرف ، با احساس گناه ، تجربیات عاطفی ، “پشیمانی” از اعمال اجتماعی ، از سوی دیگر ، در قالب بازتاب یک فرد در مورد رفتار اجتماعی خود ، نمایان می شود.
خویشتن داری فرد بر رفتار اجتماعی خود در روند جامعه پذیری و شکل گیری مکانیسم های اجتماعی – روانشناختی تنظیم خود درونی او شکل می گیرد. عناصر اصلی کنترل خویشتن آگاهی ، وجدان و اراده است.
آگاهی انسان – این هست فرم فردی بازنمایی ذهنی واقعیت در قالب یک مدل تعمیم یافته و ذهنی از جهان پیرامون در قالب مفاهیم کلامی و تصاویر حسی. آگاهی به فرد اجازه می دهد تا رفتار اجتماعی خود را منطقی جلوه دهد.
وجدان– توانایی یک شخص در تنظیم مستقل تعهدات اخلاقی خود و مطالبه آنها از خود ، و همچنین ارزیابی خود از اقدامات و اعمال انجام شده. وجدان به فرد اجازه نمی دهد که نگرش ، اصول ، اعتقادات مستقر خود را که مطابق با آن رفتار اجتماعی خود را می سازد ، نقض کند.
اراده – تنظیم آگاهانه فرد در مورد رفتار و فعالیتهایش ، بیان شده در توانایی غلبه بر مشکلات بیرونی و درونی در انجام اقدامات و اعمال هدفمند. اراده به فرد کمک می کند تا بر خواسته ها و نیازهای ناخودآگاه درونی خود غلبه کند ، مطابق با اعتقاداتش در جامعه رفتار و رفتار کند.
در واقع كنترل اجتماعي فرايندي است كه در آن جامعه ، حوزه هاي فردي آن ، سيستم هاي مديريتي ، زير سيستم ها ، واحدهاي اجتماعي ، صحيح بودن اقدامات يا تصميمات آنها را مشخص مي كنند ، آيا نياز به تعديل دارند.
اشکال کنترل اجتماعی [ویرایش | ویرایش متن ویکی]
كنترل اجتماعي را مي توان به شكل هاي نهادي و غير نهادي انجام داد.
1. فرم نهادی كنترل اجتماعي از طريق دستگاهي ويژه در زمينه فعاليت هاي كنترل كه تركيبي از سازمان هاي دولتي و عمومي (ارگان ها ، م institutionsسسات و انجمن ها) است ، اجرا مي شود.
2. شکل غیر نهادی کنترل اجتماعی نوع خاصی از خودتنظیمی است که ذاتی سیستم های مختلف اجتماعی است ، کنترل رفتار مردم توسط آگاهی توده ای.
عملکرد آن عمدتا بر اساس عملکرد مکانیسم های اخلاقی و روانشناختی است ، متشکل از نظارت مستمر بر رفتار سایر افراد و ارزیابی انطباق با نسخه های اجتماعی و انتظارات آن. یک فرد از خود آگاه است ، سایر اعضای جامعه (سازمان ، گروه ، جامعه) را مشاهده می کند ، دائماً خود را با آنها مقایسه می کند ، هنجارهای خاصی از رفتار را در روند جامعه پذیری جذب می کند. جامعه بدون واکنشهای ذهنی ، ارزیابی متقابل نمی تواند وجود داشته باشد. به لطف تماس های متقابل است که مردم به ارزش های اجتماعی پی می برند ، تجربه اجتماعی و مهارت های رفتار اجتماعی را کسب می کنند.
نوعی کنترل اجتماعی نهادی است کنترل دولتاز جمله انواع کنترل دولت عبارتند از: سیاسی ، اداری و قضایی.
· کنترل سیاسی توسط اشخاص و اشخاصی که از قدرتهای برتر استفاده می کنند ، انجام شده است. بسته به ساختار سیاسی و دولتی ، اینها پارلمان ، مناطق انتخاب شده و محلی انتخاب شده اند. كنترل سياسي تا حدودي مي تواند توسط احزاب سياسي كه حمايت اكثريت مردم ، به ويژه احزاب نماينده دولت را دريافت كرده اند ، اعمال شود.
· کنترل اداری توسط دستگاههای اجرایی همه شاخه های دولت انجام می شود. در اینجا ، به عنوان یک قاعده ، کنترل سطح بالاتر مقامات برای اقدامات زیردستان ، نهادهای نظارتی و نظارتی ایجاد می شوند که اجرای قوانین ، مقررات ، تصمیمات مدیریتیکارایی و کیفیت فعالیتهای اداری را مطالعه کنید.
· کنترل قضایی کلیه دادگاههایی که در اختیار جامعه است اعمال می شوند: دادگاههای عمومی (مدنی) ، نظامی ، داوری و قانون اساسی.
با این حال ، برای یک کشور دشوار است که به بسیاری از درخواست ها و الزامات اجتماعی پاسخ دهد ، که منجر به تشدید درگیری های اجتماعی می شود که به طور مخرب بر شخصیت تأثیر می گذارد زندگی عمومی… این نیاز به یک اثربخش دارد بازخورداطمینان از مشارکت شهروندان درمدیریت دولتی، یک عنصر مهم آن است کنترل عمومی… بنابراین ، همراه با كنترل دولت ، نوع خاصی از كنترل ، كنترل عمومی است – كنترل عمومی توسط جامعه كه توسط مردم ، شهروندان منفرد نشان داده می شود ، سازمانهای اجتماعی و جنبش ها ، افکار عمومی در یک جامعه دموکراتیک مدرن ، کنترل عمومی در درجه اول فعالیت نهادهای مستقر جامعه مدنی ، مشارکت رسمی و غیررسمی تک تک شهروندان و انجمن های آنها در آنها است.
کنترل اجتماعیمجموعه ای از ابزارهایی است که به وسیله آن جامعه یا جامعه اجتماعی (گروهی) رفتار اعضای خود را مطابق با هنجارهای پذیرفته شده (اخلاقی ، قانونی ، زیبایی شناسی و غیره) تضمین می کند و همچنین از اقدامات انحرافی جلوگیری می کند ، افراد منحرف را مجازات می کند یا آنها را اصلاح می کند.
ابزار اصلی کنترل اجتماعی به شرح زیر است:
1. اجتماعی شدن ،اطمینان از ادراک ، جذب و پیاده سازی توسط یک فرد از هنجارهای اجتماعی پذیرفته شده در جامعه.
2. تربیت– روند تأثیر سیستماتیک بر توسعه اجتماعی شخصیت به منظور شکل گیری نیازها و عادات خود برای مطابقت با هنجارهای رایج در جامعه.
3. فشار گروه ،مشخصه هر گروه اجتماعی و بیان شده در این واقعیت است که هر فردی که در این گروه قرار می گیرد باید مجموعه خاصی از الزامات و دستورالعمل های گروه را مطابق با هنجارهای تصویب شده در آن انجام دهد.
4. اجبار– اعمال برخی تحریم ها (تهدید ، مجازات و غیره) ، وادار كردن افراد و گروه های آنها به رعایت هنجارها و قواعد رفتاری تجویز شده توسط جامعه (جامعه).
در میان روشهای کنترل اجتماعی ، بیشترین استفاده شده توسط T. Parsons ایجاد شده است:
1. عایق ،آنهایی که اخراج منحرف از افراد دیگر (به عنوان مثال زندان).
2. تفکیک– محدود كردن تماس های منحرف با افراد دیگر ، اما جدا كردن كامل او از جامعه (به عنوان مثال ، تشخیص عدم ترك ، حبس خانگی ، اسكان در بیمارستان روانی).
3. توانبخشی،آنهایی که آماده سازی منحرفین برای یک زندگی عادی (به عنوان مثال ، در گروه های مشروبات الکلی ناشناس).
کنترل اجتماعی بر انحراف به دو نوع اصلی تقسیم می شود. دوستانه و غیر رسمیکنترل اجتماعی شامل تشویق ، مجازات ، ترغیب یا ارزیابی مجدد هنجارهای موجود است و هنجارهای جدید را جایگزین می کند که با نهادهای اجتماعی تغییر یافته سازگارتر است. رسمیکنترل توسط م institutionsسسات و سازمانهای اجتماعی که بخصوص توسط جامعه ایجاد شده اند ، انجام می شود. در این میان نقش اصلی را پلیس ، دادستانی ، دادگاه و زندان بازی می کنند.
كنترل اجتماعي ، با انواع وسايل ، روشها و انواع ، فراخوانده شده است كه در يك جامعه دموكراتيك با چند اصل اساسي هدايت شود.
اول از همه،اجرای هنجارهای قانونی و سایر عملکردها در جامعه باید رفتار مفید اجتماعی را تحریک کرده و از اقدامات آسیب رسان اجتماعی و حتی اجتماعی تر از آن جلوگیری کند.
در مرحله دوم ،مجازات ها باید با شدت و خطر اجتماعی جرم مطابقت داشته باشد ، بدون اینکه به هیچ وجه مسیر توان بخشی اجتماعی فرد بسته شود.
سوم ،مهم نیست که چه تحریمی در مورد منحرف اعمال شود ، به هیچ وجه نباید عزت و شرافت فرد را تحقیر کند ، اجبار باید با محکومیت همراه شود و افرادی که رفتارهای انحرافی را مجاز دانسته اند باید آموزش ببینند تا نگرش مثبتی به قانون و هنجارهای اخلاقی جامعه داشته باشند.
به این ترتیب کنترل اجتماعی– فعالیت خاصی است که هدف آن حفظ رفتار یک فرد ، گروه یا جامعه مطابق با هنجارهای پذیرفته شده از طریق تأثیر اجتماعی است.
چنین فعالیتی از نوع روبنایی است ، اما به طور عینی برای سازماندهی زندگی جامعه ، به ویژه تولید ، اجتناب ناپذیر است (مستقیماً محصولی ایجاد نمی کند ، اما بدون آن ، درنهایت ، این محصول غیرممکن است).
عملکردهای خاص کنترل اجتماعی در دنیای کار عبارتند از:
تثبیت و توسعه تولید (رفتار کارکنان از نظر نتایج کار ، تعامل با دیگران ، بهره وری و غیره کنترل می شود) ؛
عقلانیت اقتصادی و مسئولیت پذیری (کنترل استفاده از منابع ، صرفه جویی در دارایی و بهینه سازی هزینه های نیروی کار) ؛
مقررات اخلاقی و قانونی (نظم سازمانی و کارگری – رعایت اخلاق و قانون در روابط افراد) فعالیت کارگری);
محافظت فیزیکی از یک شخص (رعایت مقررات ایمنی ، ساعت کار و غیره) ؛
حمایت روحی و روانی از کارمند و غیره
بنابراین ، در حوزه کار ، کنترل اجتماعی اهداف تولیدی – اقتصادی و انسانی – اجتماعی را دنبال می کند.
کنترل اجتماعی ساختار پیچیده ای دارد که از سه فرایند به هم پیوسته تشکیل شده است: مشاهده رفتار ، ارزیابی رفتار از نظر هنجارهای اجتماعی ، واکنش به رفتار در قالب تحریم ها.
این فرایندها نشانگر وجود عملکردهای کنترل اجتماعی در سازمان های کارگری است. بسته به ماهیت تحریم ها یا مشوق های مورد استفاده ، کنترل اجتماعی بر دو نوع است: اقتصادی(مزایا ، مشوق ها ، مجازات ها) و اخلاقی(نمایش احترام ، تحقیر ، همدردی). بسته به موضوع کنترل شده ، انواع مختلفی از کنترل اجتماعی را می توان تشخیص داد – کنترل بیرونی ، متقابل و خود -.
چه زمانی کنترل خارجیموضوع آن خارج از سیستم کنترل شده روابط و فعالیتهاست: این کنترلی است که توسط دولت در سازمان کار اعمال می شود.
کنترل اداری مزایای متعددی دارد. اول از همه ، این یک فعالیت خاص و مستقل است. این امر از یک طرف ، پرسنلی را که مستقیماً در کارهای اساسی تولید شرکت دارند از وظایف کنترل آزاد می کند ، از طرف دیگر به اجرای عملکردهای کنترل در سطح حرفه ای کمک می کند.
کنترل اداری انگیزه خاص خود را دارد ، که بیانگر ویژگی های نگرش دولت به مسائل نظم و انضباط در دنیای کار است. این بر اساس منافع مادی و معنوی ذاتی مدیران است.
نخست ، نظم سازمانی و کارگری به این صورت تلقی می شود شرط لازم وجود اقتصادی و اجتماعی و رفاه سازمان. در صورت سقوط یا ورشکستگی سازمان کار ، یک کارمند عادی فقط از شغل خود محروم می شود ، در حالی که قشر مدیریتی ، مالکان ، سرمایه ، اقتدار ، شغل معتبر و موقعیت اجتماعی خود را از دست می دهند.
ثانیاً ، هر رهبر ، به عنوان نماینده نهاد مدیریت ، از نظر اخلاقی در قبال کارکنان مسئولیت دارد ، از زیردستان خواسته است که مطابق با منافع خود از هنجارهای تعیین شده پیروی کنند ، در حالی که نوعی نگرش پدرانه نسبت به مردم نشان می دهد.
سوم ، علاقه اخلاقی دولت به نظم و انضباط سازمانی و کار در این واقعیت نهفته است که ساخت و ساز نظم جنبه خلاق کار مدیریتی است که جذابیت آن را افزایش می دهد.
چهارم ، هر كنترلی راهی برای حفظ قدرت ، تبعیت است: كنترل ضعیف می شود ، و تأثیر بر مردم ضعیف می شود.
کنترل متقابلدر شرایطی بوجود می آید که حاملان عملکردهای کنترل اجتماعی ، افراد روابط سازمانی و کارگری هستند که از وضعیت یکسانی برخوردار هستند. این کار کنترل اداری را تکمیل یا جایگزین می کند. نه تنها افراد قادر به کنترل یکدیگر از نظر نظم و انضباط در دنیای کار هستند (این تجربه کاملاً گسترده در غرب) ، بلکه همچنین کل گروه ها ، اگر بر اساس منافع مادی و معنوی به اندازه کافی متحد شوند. اشکال مختلف کنترل متقابل وجود دارد – مشارکتی ، گروهی ، عمومی.
خود کنترلی– این یک روش خاص از رفتار سوژه است ، که در آن او به طور مستقل (بدون اجبار خارجی) بر اعمال خود نظارت می کند ، مطابق با هنجارهای پذیرفته شده اجتماعی رفتار می کند. مزیت اصلی کنترل خود کاهش فعالیتهای کنترلی توسط دولت است. علاوه بر این ، به کارمند احساس آزادی ، استقلال و اهمیت شخصی می دهد. در برخی موارد ، کنترل خود صلاحیت بیشتری دارد.
معایب کنترل خویشتن اساساً دو شرایط است: هر کارمند ، در ارزیابی رفتار خود ، می خواهد الزامات اجتماعی و هنجاری را دست کم بگیرد و نسبت به خودش لیبرال باشد. علاوه بر این ، کنترل خود ضعیف قابل پیش بینی و کنترل نیست ، به موضوع بستگی دارد ، فقط با چنین مواردی خود را نشان می دهد خصوصیات شخصی، به عنوان وظیفه شناسی ، اخلاق ، نجابت و غیره
در چارچوب طبقه بندی کنترل اجتماعی ، نه تنها انواع آن ، بلکه انواع نیز قابل تشخیص است. مورد دوم کنترل اجتماعی را از نظر نه افراد ، بلکه ماهیت اجرای آن متمایز می کند.
1. جامد و گزینشی.کنترل اجتماعی می تواند در ویژگی های مهمی مانند شدت ، هدف ، محتوای رفتار متفاوت باشد. با کنترل اجتماعی مداوم ، کل روند روابط و فعالیتهای سازمانی و کاری تحت نظارت و ارزیابی مداوم قرار دارد. همه افراد و گروه های کوچک تشکیل دهنده سازمان کار به طور یکسان مورد هدف قرار می گیرند.
تحت كنترل انتخابات ، كاركردهای آن نسبتاً محدود است و فقط به مهمترین چیز تعمیم می یابد. به عنوان مثال ، فقط نتایج نهایی ، مهمترین وظایف و کارکردها یا دوره های اجرای آنها ، “دردناک ترین” موارد در این رشته با توجه به آمار شرکت ، فقط یک قسمت خاص (مشکوک) از کارکنان و غیره مشاهده و ارزیابی می شود. انتخاب نوع کنترل اجتماعی توسط بسیاری از عوامل تعیین می شود: ویژگیهای فردی موضوع کنترل ، مد ، سنت ها در سبک مدیریت ، کیفیت و شرایط پرسنل ، ویژگی های عینی رفتار کنترل شده (به عنوان مثال ، ویژگی های کار و سازمان آن).
درجه و مقیاس کنترل اجتماعی تحت تأثیر آمار واقعی تخلفات سازمانی و کارگری و همچنین ارزیابی احتمال آنها است. اگر تخلفات جدی برای مدت زمان کافی مشاهده نشود ، این امر به آزادسازی کنترل ، انتخاب آن کمک می کند. اگر در پس زمینه ای نسبتاً نرمال ، ناگهان تخلفاتی رخ دهد ، عملکردهای کنترل دوباره فرض می شوند ، با فرض “برای هر مورد” یک شخصیت پیوسته.
مفهوم “اساسی” عمق ، جدیت ، اثربخشی کنترل و مفهوم “رسمی” را منعکس می کند – سطحی بودن ، دید ، عدم اصل آن. در مورد کنترل رسمی ، کیفیت روابط و فعالیتهای سازمانی و کاری (معنای آنها) نیست که کنترل و ارزیابی می شود ، بلکه علائم بیرونی است که می تواند تأثیر پذیری و عادی بودن را ایجاد کند. بارزترین نشانه های کنترل رسمی در یک سازمان کارگری: اقامت در محل کار ، به جای مشارکت واقعی در روند کار ؛ فعالیت خارجی ، نه نتایج واقعی ؛ کوشش ، نه کیفیت عملکرد.
کنترل رسمی ، رفتار به اصطلاح تقلیدی (کاملاً متداول در زندگی) را تحریک می کند ، درصورتی که فرد به عنوان کارمند و شخصیت اقتصادی با الزامات نظم و انضباط مطابقت ندارد ، اما چنین انطباق را تقلید می کند. با اقدامات خاصی ، او فقط علائم بیرونی روابط و فعالیتها را تا حدی تولید می کند که این باعث رضایت اطرافیان و خودش شود. با تجزیه و تحلیل کافی از مسئله ، معلوم می شود که در حوزه های سازمانی و کارگری فرصت های بالقوه زیادی برای تقلید از فعالیت ، وظیفه شناسی ، پایبندی به اصول ، تلاش ، تدبر و سایر م componentsلفه های این رشته وجود دارد.
3. آشکار و پنهانعلیرغم سادگی و ظرافت آشکار ، این انواع منعکس کننده پدیده های کاملاً پیچیده ای در حوزه سازمانی و کارگری هستند. انتخاب یک شکل کنترل اجتماعی پنهان یا پنهان با توجه به میزان آگاهی ، آگاهی از عملکردهای کنترل اجتماعی افرادی که هدف این عملکردها هستند تعیین می شود. کنترل پنهان در سازمان های کارگری توسط نظارت ارائه می شود ابزار فنی، ظاهر غیر منتظره کنترل کننده های رسمی یا غیررسمی ، جمع آوری اطلاعات از طریق واسطه ها.
جنبه مهم كنترل اجتماعي اطمينان از الزامات و مجازات ها است. داشتن این اطمینان از غیر منتظره بودن کنترل اجتماعی جلوگیری می کند ، که به ویژگی باز آن کمک می کند.
به طور خلاصه آنچه گفته شد ، باید توجه داشت که قوانین رفتاری که تعامل کارکنان را تنظیم می کنند ، هستند هنجارهای اجتماعی– مجموعه ای از انتظارات و نیازهای یک سازمان کارگری نسبت به رفتارهای کارگری نسبت به اعضای خود ، – تنظیم تعامل آنها در روند فعالیت کارگری. هنجارها ، به عنوان یک قاعده ، گزینه های معمول ، اجباری و قابل قبول برای رفتار زایمان را برطرف می کنند. هنجارهای اجتماعی دو عملکرد دارند: تجویز کردنوقتی رفتار مناسب را مشخص کنند ، به عنوان معیار گزینه های قابل قبول آن عمل می کنند ، و تخمین زده،وقتی معیار رفتار واقعی با آن مقایسه شوند.
تأثیر کنترل اجتماعی عمدتا به اعمال تحریم ها کاهش می یابد. تحریم– اقدام پیشگیرانه ای که در مورد ناقض محدودیت های اجتماعی اعمال شده و پیامدهای نامطلوبی برای وی به همراه داشته است. تحریم وجود دارد رسمی– توسط دولت مطابق با معیارها و قوانین وضع شده اعمال می شود ، و دوستانه و غیر رسمیواکنش خود به خودی اعضای سازمان کار (محکومیت جمعی ، امتناع از تماس و غیره). تحریم ها و مشوق ها ، خنثی کردن رفتارهای ناخواسته رفتاری و تشویق کارکنان به رفتار مناسب کار ، در شکل گیری آگاهی آنها از نیاز به رعایت برخی از هنجارها و مقررات کمک می کند.
تلاشهای جامعه با هدف جلوگیری از رفتار انحرافی ، مجازات و اصلاح منحرفین با مفهوم “کنترل اجتماعی” تعریف شده است.
کنترل اجتماعی – مکانیزمی برای تنظیم روابط بین فرد و جامعه به منظور تقویت نظم و ثبات در جامعه. در محدود، تنگ حس ، کنترل اجتماعی کنترل افکار عمومی ، تبلیغ نتایج و ارزیابی فعالیتها و رفتار افراد است.
اجتماعی کنترل شامل دو عناصر اصلی: هنجارها و تحریم های اجتماعی. تحریم ها – هرگونه واکنش دیگران نسبت به رفتار فرد یا گروه.
انواع:دوستانه و غیر رسمی(درون گروهی) – براساس تأیید یا محکومیت گروهی از بستگان ، دوستان ، همکاران ، آشنایان و همچنین بخشی از افکار عمومی است که از طریق سنت ها و آداب و رسوم یا از طریق رسانه ها بیان می شود.
رسمی (نهادی) – بر اساس پشتیبانی موجود نهادهای اجتماعی (ارتش ، دادگاه ، آموزش و پرورش ، و غیره)
علم جامعه شناسی می داند 4 شکل اصلی کنترل اجتماعی:
کنترل خارجی (مجموعه ای از م institutionsسسات و سازوکارهایی که مطابقت با هنجارهای رفتاری و قوانین پذیرفته شده عمومی را تضمین می کنند)
کنترل داخلی (کنترل خود)
کنترل از طریق شناسایی با گروه مرجع ؛
کنترل از طریق ایجاد فرصت ها برای دستیابی به اهداف مهم اجتماعی از طریق ابزارهایی که برای یک شخص مناسب ترین و مورد تأیید جامعه باشد (اصطلاحاً “فرصت های فراوان”).
در روند جامعه پذیری ، هنجارها چنان محکم جذب می شوند که افراد ، با نقض آنها ، احساس ناجوری یا گناه ، عذاب وجدان را تجربه می کنند.
هنجارهای پذیرفته شده عمومی ، که نسخه های منطقی هستند ، در حوزه آگاهی باقی می مانند ، زیر آن حوزه ناخودآگاه یا ناخودآگاه قرار دارد که متشکل از تکانه های اساسی است. خود کنترلی یعنی مهار عناصر طبیعت ، این کار مبتنی بر تلاش ارادی است. موارد زیر وجود دارد مکانیسم های کنترل اجتماعی:
انزوا – انزوای منحرف از جامعه (به عنوان مثال زندان) ؛
انزوا – محدود کردن تماس های منحرف با دیگران (به عنوان مثال ، قرار دادن در یک کلینیک روانپزشکی) ؛
توانبخشی – مجموعه ای از اقدامات با هدف بازگشت منحرف به زندگی عادی.
B.46 جامعه مدنی و دولت.
جامعه مدنی – مجموعه ای از روابط اجتماعی ، ساختارهای رسمی و غیررسمی است که شرایط را برای فعالیت سیاسی فرد ، رضایت و اجرای نیازها و علایق مختلف فرد و گروه ها و انجمن های اجتماعی فراهم می کند. یک جامعه مدنی پیشرفته مهمترین پیش نیاز ساختن قانون قانون و شریک برابر آن است. علائم جامعه مدنی:حضور در جامعه صاحبان آزاد وسایل تولید ؛ دموکراسی توسعه یافته حمایت قانونی از شهروندان سطح معینی از فرهنگ مدنی ، سطح بالایی از تحصیلات مردم ؛ کاملترین تأمین حقوق و آزادیهای بشر.
خود مدیریتی رقابت بین ساختارهای تشکیل دهنده آن و گروههای مختلف مردم ؛ شکل گیری آزادانه افکار عمومی و کثرت گرایی ؛ سیاست اجتماعی قوی دولت ؛ اقتصاد متنوع؛ بزرگ وزن مخصوص در یک جامعه طبقه متوسط. وضعیت جامعه مدنی ، نیازهای او و اهداف ویژگی های اصلی را تعریف می کنند و هدف اجتماعی دولت… تغییرات کیفی در ساختار جامعه مدنی ، محتوای حوزه های اصلی فعالیت آن ، ناگزیر منجر به تغییر در ماهیت و اشکال قدرت دولتی می شود. در عین حال ، دولت با داشتن استقلال نسبی در ارتباط با جامعه مدنی ، می تواند به طور قابل ملاحظه ای بر دولت خود تأثیر بگذارد. این تأثیر ، قاعدتاً مثبت است و هدف آن حفظ ثبات و توسعه مترقی جامعه مدنی است. اگرچه تاریخ می داند و نمونه های مخالف آن. دولت به عنوان یک پدیده ویژه از قدرت اجتماعی دارای خصوصیات کیفی است. این به شکل یک دستگاه دولتی سازمان یافته است. جامعه را از طریق سیستم عملکردها و روشهای خاصی مدیریت می کند. در ظاهر ، دولت به اشکال مختلف ارائه می شود. علائم دولتی – ویژگی های کیفی آن ، بیان ویژگی های دولت در مقایسه با سایر سازمان های اعمال قدرت و مدیریت در جامعه. ویژگیهای اصلی دولت عبارتند از: حاکمیت ، اصل سرزمینی اعمال قدرت ، قدرت عمومی خاص ، پیوند جدا نشدنی با حق
ب 47 آگاهی توده ای و اقدام توده ای اشکال رفتار جمعی.
آگاهی توده ای – اساس اقدامات جمعی ، رفتار. اقدامات توده ای می تواند سازماندهی ضعیفی داشته باشد (وحشت ، کشتار) یا به اندازه کافی آماده شده باشد (تظاهرات ، انقلاب ، جنگ) بیشتر به این بستگی دارد که اوضاع تحقق یابد یا نه ، آیا رهبرانی هستند که بتوانند بقیه را هدایت کنند.
رفتار انبوه (از جمله خود به خودی) اصطلاحی از روانشناسی سیاسی است ، که بیانگر اشکال مختلف رفتار گروه های زیادی از مردم ، جمعیت ، شایعات ، وحشت و سایر پدیده های جمعی است.
اشکال رفتار توده ای شامل: هیستری گسترده ، شایعات ، شایعات ، وحشت ، کشتار جمعی ، شورش.
هیستری توده ای – یک حالت عصبی عمومی ، افزایش تحریک پذیری و ترس ناشی از شایعات بی اساس (قرون وسطایی “شکار جادوگران” ، “جنگ سرد” پس از جنگ ، محاکمه “دشمنان مردم” در دوران استالینیسم ، تشدید رسانه ها در تهدید “جنگ جهانی سوم” در دهه 1960 70 سال ، عدم تحمل جمعی نسبت به نمایندگان ملیت های دیگر.)
شایعات – مجموعه ای از اطلاعات که از منابع ناشناس ناشی می شود و از طریق کانال های غیر رسمی منتشر می شود.
وحشت – این شکل از رفتار جمعی ، هنگامی که افراد با خطر مواجه می شوند واکنش های ناهماهنگی نشان می دهند. آنها به طور مستقل عمل می کنند ، معمولاً یکدیگر را دخالت و ضربه می زنند.
کشتار – یک اقدام خشونت آمیز جمعی که توسط یک گروه کنترل نشده و تحریک شده از نظر احساسی علیه اموال یا یک فرد انجام شده است.
شورش – یک مفهوم جمعی که نشانگر تعدادی از اشکال خود به خود اعتراض جمعی است: شورش ، هیجان ، آشوب ، قیام.
ب 48. فرهنگ به عنوان نظام ارزشها
فرهنگآیا نظامی از ارزش ها است که بشریت در طول تاریخ طولانی توسعه خود جمع کرده است. از جمله همه اشکال و روشهای ابراز وجود و خودشناسی انسان. فرهنگ همچنین نمودی از ذهنیت و عینیت انسان است (شخصیت ، شایستگی ها ، مهارت ها ، توانایی ها و دانش). عناصر اصلی فرهنگ:زبان ، آداب ، رسوم ، آداب ، قوانین ، ارزشها.
ارزش های – این ایده ها توسط اکثر مردم در مورد خوب بودن ، عدالت ، عشق ، دوستی تصویب و به اشتراک گذاشته می شوند. هیچ جامعه ای نمی تواند بدون ارزش کار کند. این ارزشها هستند که عنصر تعیین کننده فرهنگ ، هسته اصلی آن هستند. آنها مانند الف) وضعیت مطلوب ، مطلوب برای یک موضوع اجتماعی خاص (فرد ، جامعه اجتماعی ، جامعه) وضعیت روابط اجتماعی ، محتوای ایده ها ، شکل هنر و غیره ؛ ب) معیار ارزیابی پدیده های واقعی ؛ ج) آنها معنی فعالیت هدفمند را تعیین می کنند. د) تنظیم تعاملات اجتماعی ؛ ه) تحریک داخلی فعالیت. در سیستم ارزشاجتماعی موضوع ممکن است شامل شود مقادیر مختلف:
1 ) معنی دار (ایده هایی در مورد خوب و بد ، خوشبختی ، هدف و معنای زندگی) ؛
2 ) جهانی: الف) حیاتی (زندگی ، سلامتی ، امنیت شخصی ، رفاه ، خانواده ، تحصیلات ، مدارک ، قانون و نظم و غیره) ؛ ب) شناخت عمومی (سخت کوشی ، موقعیت اجتماعی و غیره) ؛ ج) ارتباط بین فردی (صداقت ، ازخودگذشتگی ، خیرخواهی) ؛
د) دموکراتیک (آزادی بیان ، وجدان ، احزاب ، حاکمیت ملی و غیره) ؛
3 ) خصوصاً: الف) دلبستگی به یک وطن کوچک ، خانواده ؛ ب) فتیشیسم (اعتقاد به خدا ، تلاش برای مطلق).
كنترل اجتماعي سيستم تنظيم اجتماعي رفتار مردم و حفظ نظم عمومي است.
کنترل اجتماعی دو شکل اصلی دارد: داخلیو کنترل خارجیکنترل درونی شامل تنظیم رفتار خود او توسط فرد است. وجدان عامل کنترل درونی است. کنترل خارجی مجموعه ای از م institutionsسسات است که مطابقت با هنجارها و قواعد رفتاری را که به طور کلی پذیرفته شده اند تضمین می کند.
سیستم کنترل اجتماعی شامل دو عنصر اصلی است: هنجارها و تحریم ها. هنجارهای اجتماعی –اینها نسخه ها ، الزامات ، قوانینی است که مرزهای رفتار قابل قبول افراد جامعه را مشخص می کند.
هنجارهای اجتماعی عملکردهای زیر را در جامعه انجام می دهند:
؟ تنظیم کردندوره عمومی اجتماعی شدن ؛
? ادغام کردنشخصیت در یک محیط اجتماعی ؛
? به عنوان مثال خدمت می کنند ،استانداردهای رفتار مناسب ؛
? کنترلرفتار انحرافی
هنجارها بسته به کیفیتی که در آنها ظاهر می شوند عملکردهای خود را انجام می دهند – به عنوان معیارهای رفتاری(وظایف ، قوانین) یا چگونگی آن انتظارات از رفتار(واکنش دیگران). به عنوان مثال ، محافظت از عزت و شرافت اعضای خانواده به عهده هر مردی است. در اینجا ما در مورد هنجار به عنوان معیار رفتار مناسب صحبت می کنیم. این استاندارد انتظارات ویژه اعضای خانواده را برآورده می کند ، این امید که از شرافت و کرامت آنها محافظت شود.
تحریم های اجتماعی –آنها اقدامات تشویقی یا تنبیهی هستند كه مردم را به پیروی از هنجارها و قواعد رفتاری ترغیب می كنند. چهار نوع تحریم وجود دارد:
? تحریم های رسمی مثبت –تأیید عمومی از مقامات ، م institutionsسسات و سازمان های رسمی (جوایز دولتی ، جوایز دولتی ، ارتقا، سطح ، اعطای درجه علمی و عناوین و غیره)
? تحریم های غیررسمی مثبت –تأیید عمومی که از یک محیط غیررسمی ناشی می شود ، به عنوان مثال از بستگان ، دوستان ، همکاران ، آشنایان و غیره (ستایش دوستانه ، تعارف ، حسن نیت ، شناخت ویژگی های رهبری ، بازخورد مثبت و غیره)
? تحریم های منفی رسمی –این مجازاتهایی است که توسط قوانین قانونی ، احکام رسمی ، دستورالعملها و دستورات اداری پیش بینی شده است (جریمه نقدی ، تنزل مقام ، اخراج ، دستگیری ، حبس ، سلب حقوق شهروندی و غیره).
? تحریم های منفی غیررسمی –مجازاتی که توسط سیستم حقوقی جامعه پیش بینی نشده است (تذکر ، انتقاد ، ابراز نارضایتی ، خرابی روابط دوستانه ، بازخورد منفی و غیره).
اعمال تحریم های قانونی با اجبار دولت ، تحریم های اخلاقی – با اعمال نفوذ اخلاقی از طرف جامعه ، کلیسا یا گروه اجتماعی. انواع مختلف تحریم های اجتماعی بهم وابسته و مکمل یکدیگر هستند. این یکی از منابع افزایش اثربخشی عملکرد آنها است. بنابراین ، اگر مجازات های قانونی بر مبانی اخلاقی و الزامات جامعه بنا شده باشد ، کارآیی آنها بسیار افزایش می یابد.
بنابراین ، اهمیت کنترل اجتماعی اساساً در این واقعیت نهفته است که رفتار مردم را تنظیم می کند و نظم عمومی را حفظ می کند ، در نتیجه به یکپارچگی و ثبات جامعه کمک می کند. عملکرد اجتماعی مبتنی بر ارزشها و هنجارهای پذیرفته شده عمومی فرهنگ یک جامعه معین ، کنترل اجتماعی برای اطمینان از انطباق رفتار انسان با این ارزشها و هنجارها طراحی شده است. این نقش کنترل اجتماعی به ویژه در جلوگیری از رفتار انحرافی (انحرافی) مشهود است (7/5).