این پرسشنامه استاندارد از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر، و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. پس از پرداخت موفق می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.
هدف: سنجش كیفیت محیط شهری از ابعاد مختلف (میزان رضایتمندي از معیارهاي محیطی، میزان رضایت مندي از معیارهاي اجتماعی و فرهنگی، میزان رضایت مندي از معیارهاي اقتصادي، میزان رضایت مندي از معیارهاي کالبدي، میزان رضایت مندي از معیارهاي مدیریتی)
تعداد سوال: 26
تعداد بعد: 3
شیوه نمره گذاری: دارد
تفسیر نتایج: دارد
منبع: دارد
نوع فایل: Word 2007
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 2900 تومان
با رواج و کاربرد مفاهیم اجتماعی نوینی همچون رفاه اجتماعی، عدالت اجتماعی و کیفیت زندگی در قلمرو برنامهریزی و توسعه به دلیل نگاه صرف کالبدی- کارکردی برنامهریزیها به ابعاد و جنبههای مختلف زندگی در گذشته، به کارگیری این مفاهیم در جهت دستیابی به معیارهای کیفی در مطلوبیت کیفیت محیطهای شهری، دخالت دادن فاکتورهای محیطی، فرهنگی و اجتماعی و روانی به عنوان اصلی ضروری مطرح شد. به تبع چنین رویکردهایی و با توجه به اینکه در سده کنونی شمار کسانی که در شهرها زندگی میکنند و فرآیند شهری شدن همچنان رو به افزایش است و برآوردن نیازها و انگیزههای اساسی انسان در محیطهای شهری، مفهوم “کیفیت محیط شهری” به عنوان فضای زندگی مردم دنیا، به عنوان موضوع بنیادی مورد توجه پژوهشگران، دانشگاهیان، سیاستگذاران و شهروندان قرار گرفته است (Mahdizadeh et al, 2006: 301. Pacione, 2003:1).
اهداف اصلی این رویکرد، در دو محور تحلیل و ارزیابی شرایط کالبدی محیط سکونت و تصورات ذهنی شهروندان از وضعیت کیفی محیط زندگی خویش تبیین و تعریف میشود. در این راستا بهبود زندگی مردم نیازمند توجه کردن به تأثیرات خاص ویژگیهای محیطی و مورد توجه قرار دادن ارتباط مردم با محیطشان است. این پدیده ما را برای یافتن یک محیط مسکونی که در آن سازگاری بین انسان و محیط بنیادی است، راهنمایی میکند. در بسیاری از نقاط جهان سلامت و رفاه فردی از کمبودهای کیفیت محیطی مانند فقدان زیربناهای مناسب، هوای آلوده، سر و صدای ترافیک، ازدحام و بزهکاری، که روی هم رفته کیفیت زندگی فردی را دچار مشکل میکنند، تأثیر میپذیرد. پژوهشهای مختلفی بر روی کیفیت محیط مسکونی نشان دادهاند که کفیت محیط شهری به همان اندازه تحت تأثیر جنبههای فیزیکی است، که متأثر از جنبههای اجتماعی و برنامهریزی است.
از اینرو، برای تحقق اهداف رویکرد کیفیت محیط لازم است سطح رضایتمندی ساکنان از هریک از مولفهها و متغیرهای مربوط به وضعیت کیفی محیط سکونتشان در قالب امتیازهای کمی تعیین شود؛ به عبارت دیگر، در این رویکرد، ارزیابی کیفیت محیط شهری اولین گام در مدیریت کیفیت محیط نواحی سکونتی شهر است که از عوامل زیادی متأثر میباشد. از مهمترین این عوامل میتوان به انواع آلودگیها (هوا، آب، فاضلابهای شهری، زبالهها و غیره) محیطزیست شهری، نحوه ارتباطات و دسترسیها، وجود تسهیلات و خدمات رفاهی، وجود امنیت اجتماعی، توجه به قشرهای خاصی از جامعه، فرهنگ و هویت آنها اشاره کرد. این عوامل هرچند که میتوانند به صورت مستقل عمل نمایند، اما بیتردید هرگونه تغییر و پویایی در هر کدام از آنها سایر عوامل موجود در محیط را تحت تأثیر قرار میدهد. بدین ترتیب، توجه به این عوامل و سنجش و ارزیابی آنها ما را در بهبود بخشی و ساماندهی محیط شهری یاری مینماید(Moloudi, 2009; 2. Aminsalehi, 2008: 2).
در این میان، بحث کیفیت در محیطهای سکونتی از جمله شهرهای کوچک (شهرهای زیر 50 هزار نفر) با توجه به شرایط و خصوصیات خاص خود از اهمیت بالایی برخوردار میباشد؛ چرا که از یک طرف کنترل تغییرات محیطهای شهرهای کوچک هماهنگ با رشد روزافزون آنها باعث خواهد شد تا اینکه در طی زمان مشکلاتی را که ممکن است در روند رشد اجتماعی- اقتصادی، کالبدی و ابعاد مختلف آن شهر قرار گیرد، مرتفع سازد؛ از سوی دیگر، سنجش کیفیت محیط در شهرهای کوچک به دلیل اهمیت این نوع شهرها در سلسله مراتب شهری و ناحیه خودشان ونقشی که میتوانند در نواحی اطرف خود عهدهدار گردیده امری لازم و ضروری است تا ضمن شناسایی وضعیت کیفیت محیط در این شهرها و تلاش در جهت بهبود آن الگوهای مناسب کیفیت محیطی برای توسعههای جدید که با برنامه و طرحریزی قبلی شکل میگیرند، شناسایی شده و به کار گرفته شود. آنچه که به عنوان شهرهای کوچک در متون شهری رایج شده، بحثهای پردامنهای را در ارتباط با ماهیت، اهمیت و مسائل مختلف این شهرها از جمله کیفیت زندگی آنها در پی داشته است. شهرهای کوچک به عنوان یک عامل در ایجاد تعادل منطقهای و با خصوصیات خاص محیطی، اجتماعی و اقتصادی خاص خود مورد توجه قرار گرفتهاند. این شهرها هر اندازه که کوچک هم باشند، با توجه به ماهیت شهری آنها دارای گسترهای از مسائل و مشکلات هستند. امروزه توجه به شهرهای کوچک در کشورهای توسعه یافته نیز یک اولویت است، زیرا این شهرها با بهبود کیفیت زندگی در بسیاری از زمینهها میتوانند برای بهبود و کمک به مسائل اجتماعی، روانی، بهداشتی و انسانی ساکنان کمک گرفته شود(Cabro- Ramirez & Zuria, 2011: 213). با توجه به این امر، تحقیق حاضر در پی سنجش کیفیت محیط شهری در چند شهر کوچک استان آذربایجانشرقی شامل عجبشیر، ایلخچی، ملکان و آذرشهر و شناسایی مولفههای موثر بر آن به نگارش در آمده است.
بحث کیفیت محیط از جمله مباحث مهم در ادبیات برنامهریزی شهری، شهرسازی و سایر رشتههای مرتبط تلقی میشود که به ویژه در دههها و سالهای اخیر توجه بسیار زیادی بدان شده است. شناسایی عوامل موثر بر میزان رضایت و نارضایتی از نواحی سکونتی، میتواند به عنوان یکی از کلیدیترین معیارهای سنجش اقدامات و برنامهها در حیطه اقدامات و برنامهریزی مربوط به شهرها باشد؛ چرا که یکی از ابزارهای رسیدن به اهداف برنامهریزی شهرها، ارزیابی محیطهای شهری برمبنای نظرات ساکنین خود آن منطقه است. در واقع ارزیابی ساکنان از محیطهای سکونتیشان میتواند به عنوان یکی از مهمترین معیارهای سنجش دستیابی به اهداف و ارزیابی میزان موفقیت برنامهریزیهای شهری از جمله طرحهای مربوط به کیفیت محیط مطرح شود. با توجه به این که شهرهای کوچک دارای ویژگیها و محیطهای سکونتی خاص خود هستند ارزیابی و سنجش وضعیت کیفی این محیطها که در میزان رضایتمندی از آنها تجلی مییابد، دارای ضرورت و اهمیت بالایی میباشد.