این پرسشنامه استاندارد از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر، و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. پس از پرداخت موفق می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.
هدف: ارزیابی میزان استرس شغلی از ابعاد مختلف (مطالبات، کنترل، حمایت مدیران، حمایت همکاران، ارتباطات، نقش)
تعداد سوال: 15
تعداد بعد: 6
شیوه نمره گذاری و تفسیر: دارد
تعاریف مفهومی و عملیاتی: دارد
روایی و پایایی: دارد
منبع: دارد
مدل: دارد
نوع فایل: word 2007
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 2400 تومان
در بسیاری از موارد استرس شغلی با چالش های موجود در محیط کار اشتباه گرفته می شود. اما باید توجه کرد، چالش های موجود در کار به لحاظ فیزیکی و روحی انرژی بخش است. چرا که فرد می کوشد برای حل چالش بوجود آمده در شغلش، مهارت های خود را تقویت کند و این خود به او انگیزه می دهد.
هنگامی که افراد بر چالشی غلبه می کنند، احساس رضایت می کنند و به هیچ عنوان استرس منفی به حساب نمی آید. به همین دلیل است که گاها مدیران می گویند کمی استرس برایت خوب است. این دقیقا یعنی آن ها می خواهند شما بتوانید از پس چالش ها بربیایید و مهارت های خود را تقویت کنید.
اما پس استرس شغلی چه مفهومی دارد؟ با ما همراه باشید.
استرس شغلی چیست و چه دلایلی دارد؟
اگر بخواهیم یک تعریف ساده داشته باشیم باید بگوییم استرس شغلی تعریفی جدا از تعریف استرس ندارد فقط آنچه آن را متمایز می کند نوع عوامل تاثیرگذار در آن است.
استرس شغلی گاهی به دلیل تعامل میان کارمند و شرایط کاری ایجاد می شود. درباره عامل اصلی استرس شغلی، دیدگاه ها متفاوت است. اما سوال اینجاست که ویژگی های شخصیتی کارمند اهمیت بیشتری دارد و یا شرایط کاری؟ پاسخ این سوال بسیار حائز اهمیت است، چرا که شیوه های مربوط به کاهش و جلوگیری از استرس در کار متفاوت است.
برخی معتقدند که تفاوت های فردی، مانند شخصیت و آستانه صبر و تحمل، مهم ترین عوامل در پیش بینی این مسئله هستند. تفاوت های فردی در به وجود آمدن استرس شغلی بسیار مهم هستند. اما شواهدی ثابت کرده است که شرایط کاری خاص برای اغلب مردم استرس زا هستند.
پراسترس ترین شرایط کاری آن هایی هستند که در آن کارمندان در شرایطی که توقعات زیادی از آن ها می رورد، احساس ناتوانی می کنند.
تحقیقات نشان می دهد که استرس شغلی با سلامت پرسنل در ارتباط است. عوامل مهمی می توانند در میزان ضعف و تقویت این استرس تاثیرگذار باشند.
بسیاری از عوامل محیطی و فردی می توانند در کاهش استرس شغلی تاثیرگذار باشند. این شرایط عبارتند از: تعادل میان کار و خانواده و مسائل شخصی، شبکه حمایتی شامل دوستان و همکاران خوب، محیط کاری مثبت و آرام و… .
شرایط کاری که سطح استرس شغلی را افزایش می دهد:
- طراحی وظایف: کار سنگین، زمان استراحت کم، ساعات کاری طولانی از عواملی هستند که می توانند محیط را برای کارمندان خسته کننده کند و استرس شغلی را در آن ها افزایش دهد.
- شیوه ی مدیریت: ارتباط ضعیف با کارمندان، عدم نظرسنجی از کارمندان در تصمیم گیری سازمان و عدم وجود سیاست های دوستدار خانواده تاثیر در افزایش این استرس دارد.
- روابط بین افراد: محیط های کاری که روابط بین درستی بین کارمندان وجود ندارد به شدت در استرس شغلی تاثیر می گذارد.
- نقش های شغلی: حجم کارهای زیاد یک کارمند و چند سمت شدن کارمندان باعث می شود او بخاطر انجام همه آنها دچار تنش شود.
- نگرانی های شغلی: عدم امنیت شغلی و فرصت رشد
- نگرانی های محیطی: شرایط فیزیکی ناآرام و نامطلوب مانند سر و صدا زیاد باعث تنش در افراد می شود.
استرس شغلی و رابطه آن با سلامت کارمندان
برخی از کسالت های ناشی از استرس شغلی که به راحتی قابل شناسایی هستند عبارتند از: آشفتگی های خلق و خو و خواب، حالت تهوع و سردردهای مزمن، روابط آشفته، بدخلقی، عدم رضایت شغلی و روحیه پایین جز علائم اولیه استرس شغلی محسوب می شوند.
مداومت استرس شغلی باعث به وجود آمدن مشکلات مزمن در سلامت انسان مانند: بیماری های قلبی عروقی، اختلالات عضلانی اسکلتی، اختلالات روانی و… می شود.
در کشورهایی مثل نیویورک، لس آنجلس و سایر شهرهای ایالات متحده، اگر پلیسی دچار مشکل قلبی شود، آن را جز جراحت شغلی به حساب می آورند و به وی غرامت می دهند. البته ناگفته نماند اگر این فرد در پست افسری خود هم نباشد باز هم غرامت به او تعلق می گیرد چرا که معتقدند بخاطر استرس شغلی وی بوده است.
استراتژی های مربوط به استرس شغلی
هنگامی که کارمندان غرق در کارهای روزمره خود می شوند، اعتماد به نفس خود را از دست می دهند. به همین دلیل آن ها دچار استرس شغلی می شوند.
- شناسائی علائم هشداردهنده:
- نگرانی، کج خلقی
- احساس افسردگی
- کناره گیری اجتماعی
- خستگی، مشکل خواب
- مشکل تمرکز
- گرفتگی عضلانی یا سردرد
از خودتان مراقبت کنید:
همان طور که می دانید استرس شغلی می تواند بر روی سلامت شما تاثیر مستقیم بگذارد و به همین دلیل شما باید کارهایی را انجام دهید که به سلامیتتان کمک کند. برای مثال کارهایی از قبیل:
- ورزش منظم
- برنامه ریزی ساعت خواب
- خوردن غذاهای کم اما در وعده های غذایی بیشتر
- ایجاد روابط دوستانه
الویت بندی و سازمان دهی:
وقتی استرس شغلی بسیار سخت و آزاردهنده به نظر میرسد، با انجام کارهایی ساده میتوانید حس کنترل بر خود و کارتان را دوباره به دست آورید.توانایی جدیدتان در حفظ کنترل فردی، غالبا از سوی همکاران به خوبی درک میشود و ممکن است موجب ایجاد روابط بهتر در کار هم بشود. این کارها عبارتند از:
- زمان خود را به درستی برای کار و زندگی شخصی تقسیم بندی کن.
- تعهد بیش از حد برای خود ایجاد نکنید.
- سعی کنید حداقل ۱۵ دقیقه زودتر به محل کار خود برسید.
- در طول روز با یک برنامه منظم برای خود زمان استراحت تعیین کنید.
- وظایف خود را الویت بندی کنید.
- پروژه های خود را به پروژه های کوچک قابل انجام تبدیل کنید.
هوش هیجانی خود را تقویت کنید:
شناسایی و استفاده از احساسات به شیوه مثبت و سازنده، هوش هیجانی نامیده می شود.کارگرها حتی در محیط کاری پر استرس هم می توانند کنترل بر خود واعتماد به نفس شان را حفظ کنند. این امر، همان اهمیت توانایی فکری و یا حتی از آن هم مهم تر است. هوش هیجانی به عبارت دیگر ارتباط موثر با دیگران است و موجب تسکین احساسات صدمه دیده می شود و استرس را از بین می برد.