این پرسشنامه استاندارد از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر، و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.
هدف: ارزیابی اختلال شخصیت مرزی از ابعاد مختلف (عامل ناامیدی، عامل تکانشگری، عامل علائم تجزیه ای و پارانوییدی وابسته به استرس)
تعداد سوال: 22
تعداد بعد (عامل): 3
شیوه نمره گذاری و تفسیر:دارد
روایی و پایایی: دارد
منبع: دارد
نوع فایل: word 2007
همین الان دانلود کنید
قیمت: رایگان
اختلال شخصیت مرزی
مشخصه بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی (border line ) ناپایداری در حالت عاطفی، خلق، رفتار، روابط ابژه ای و خود انگاره (self-image ) آنهاست.
این اختلال در یک تا دو درصد جمعیت وجود داشته و در زنها نیز دوبرابر مردها شایع است.
تشخیص
طبق DSM-IV اگر بیماری از اوایل بزرگسالی لااقل پنج تا از ملاک ها را داشته باشد می توان تشخیص اختلال شخصیت مرزی را در موردش مطرح کرد.
1) انجام تلاشهایی مضطربانه توام با سراسیمگی برای اجتناب از ترک شدن واقعی یا تصوری .
2)بی ثبات و شدید بودن روابط فردی به صورت الگویی که مشخصه اش تناوب میان دو قطب افراطی است.در نتیجه ی این دو نیم سازی (Splitting ) است که بیمار افراد خوب را آرمانی می بیند (idealization ) و افراد بد را به کلی فاقد ارزش (devaluation)
3) اختلال و اشکال در هویت، بی ثبات بودن واضح و دائم خودانگاره 0self-image ) یا احساس فرد در مورد خودش.
4) تکانشی بودن لااقل دردو تا از حوزه هایی که بالقوه به فرد صدمه می زنند.
5) رفتار، ژست یا تهدید به خودکشی به صورت مکرر یا خود زنیهای مکرر . برای جلب کمک دیگران یا ابزار خشم و …
6) بی ثباتی در حالت عاطفی به صورت واکنش پذیری آشکار خلق ( مثل ملال، تحریک پذیری یا اضطراب شدید و حمله ای ( اپیزودیک ) که چند ساعتی طول بکشد و خیلی به ندرت هم بیش از چند روزی
7) احساس پوچی مزمن.
8) نامتناوب و شدید بودن خشم یا دشواری در تسلط بر خشم ( مثلا تند خو شدنهای پیاپی، خشمگین بودن دایمی، نزاع کردنهای مکرر )
9) بروز افکار بدگمانانه ( پارانویید) یا علایم شدید تجزیه ای (dissociative ) به صورت گذرا و در مواقع فشار روانی ( استرس)
خصایص بالینی
– بیماران دچار اختلال شخصیت مرزی تقریبا همیشه به نظر می رسد که در بحران به سر می برند . چرخشهای سریع خلق ( mood swing ) در اینها شایع است . یک لحظه ممکن است نزاع طلب باشند، لحظه بعد افسرده و لحظه ای دیگر شاکی از این که هیچ احساسی ندارند. این گونه بیماران ممکن است حملات روانپریشی با عمر کوتاه داشته باشند که اصطلاحا حملات میکروسایکوتیک خوانده می شود .
– رفتار اینگونه بیماران بسیار غیر قابل پیش بینی است و از همین رو آنها تقریبا هیچ وقت به آن مقدار کارایی که در توانشان هستند، دست نمی یابند.
– بیماران دچار اختلال شخصیت مرزی چون احساس وابستگی و خصومت (hostile ) را همزمان دارند روابط بین فردیشان آشفته و به هم ریخته است ممکن است به کسی که احساس نزدیکی با او می کنند وابسته شوند و از طرف دیگر نسبت به دوستان صمیمی خود هم اگر احساس سرخوردگی پیدا کنند، خشمی بسیار زیاد ابراز می کنند .
– نمی توانند تنهایی را تحمل کنند و برای تشفی خود حتی به نحوی دیوانه وار به جست و جوی ایجاد رابطه بر می آیند، ولو این رابطه برای خودشان ارضا کننده نباشد.
– برخی از روانشناسان مشخصه های اصلی بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی را با این مفاهیم ذکر می کنند.
هراس عام (panphobia ، همه چیز هراس) ، اضطراب عام ( pananxiety ، از همه چیز مضطرب) دودلی عام ( pan ambivalence در همه کار دودل بودن ) و رفتار جنسی آشوبناک (chaotic sexuality )
تشخیص افتراقی
افتراق بیماران مرزی از اسکیزوفرن بر اساس این است که در بیماران مرزی، حملات روانپریشی اختلال فکر، یا سایر علایم کلاسیک اسکیزوفرنی، هیچ وقت به مدت طولانی وجود ندارد. بیماران دچار اختلال شخصیت اسکیزوتایپی نیز نحوه تفکری بسیار منحصر به فرد ، افکاری عجیب و افکار مکرر انتساب به خود دارند . مشخصه بیماران مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید، وجود شکاکیت مفرط است.
سیروپیش آگهی
این اختلال کم و بیش با ثبات است . به طوری که بیماران در طول زمان تغییر چندانی نمی کنند.
میزان بروز حملات فسردگی اساسی در این بیماران زیاد است . این تشخیص معمولا پیش از چهل سالگی مطرح می شود، چون در این دوره است که بیمار باید برای شغل، ازدواج و سایر مسایل مهم خود تصمیم بگیرد و به انتخاب دست بزند، ولی نمی تواند با این مراحل که در چرخه زندگی به طور طبیعی پیش می اید، درست برخورد کند.