اعتیاد به اینترنت

این اختلال با عناوین متفاوتی از قبیل (( وابستگی رفتاری به اینترنت )) ،(( استفاده مرضی از اینترنت )) واستفاده بیش از اندازه از اینتزنت و… معرفی میشود.

اگر چه همه در معرض معتاد شدن به جنبه ای از اینترنت قرار دارند ، بعضی ها آسیب پذیری بیشتری دارند.معمولا آنهایی که وقت بیشتری دارند ، مانند افرادی که درخانه هستند ، دانش آموزان در اوقات فراغت مخصوصا در تابستان و افراد بیکاری که در خانه هستند. جنسیت یکی از عواملی است که که نوع کاربری و میزان اعتیاد به اینترنت را تحت تاثیر قرار می دهد.مردها در اینترنت بیشتر به دنبال قدرت ، مقام ، سلطه طلبی و رؤیاهای جنسی هستند.زنها ، گروه های دوستی حمایتی ، روابط عاشقانه و ارتباطاتی را که بتوان در پناه آن خود را از دیگران پنهان کرد ، را طلب می کنند.

علل اعتیاد به اینترنت

نظریه ای مختلف دیدگاه های مختلفی را عنوان نموده اند .

نظریه زیستی _ پزشکی : عوامل ارثی و مادر زادی در زمینه بی توانی مغزی و انتقال دهنده های عصبی می تواند در آسیب پزیری به اعتیاد به اینتر نت مؤثر باشد.

نظریه روانکاوی : اعتیاد را در آسیب های دوره کودکی ودر ارتباط با صفات شخصیتی معینبا اختلالات دیگر و آمادگی های روانشناختی ارثی در نظر میگیرد.مثلا استرس میتواندبه عنوان یکی ازعوامل مهم در این زمینه در نظر گرفته شود.

نظریه رفتاری : علت کلیدی در اینترنت و موضوعات وابسته به آن تقویتی است که فرد دریافت می کند.اولین باری که فرد با اینترنت تجربه پیدا می کند با پاسخ های آن مورد تقویت قرار می گیردو باعث ادامه آن فعالیت می شود، سپس به اجرای آن فعالیت برای بدست آوردن همان پاسخ ها شرطی می شود.

نظریه شناختی : اختلال به اینترنت برآمده از شناخت های معیوب ویا پردازش معیوب شناختی است و درمان آن مبتنی تصحیح فرایندها شناختی معیوب است.

ونظریه …

در مورد علل رو ی آوری هرچه که باشد( گرچه خیلی مهم است اما ) در این اندک نمی گنجد و مبنای ما بیشتر بر نشانه شناسی و درمان تاکید دارد.

ملاک های تشخیص

برای اینکه اختلال بتواند به عنوان اعتیاد در نظر گرفته شود،انجمن روانپزشکان آمریکا معیارهایی را مشخص کرده است که فرد باید حداقل سه مورد ازاین معیارها را حداقل به مدت 12 ماه داشته باشد.

اول – تحمل : که با هر یک از موارد زیر تعیین می شود:

الف: نیاز برای افزایش قابل ملاحظه مقدار زمان صرف در اینترنت برای رسیدن به رضامندی.

ب: کاهش قابل ملاحظه در اثرات اینترنت در هنگام استفاده از همان مقدار وقت صرف شده بر روی اینترنت.

دوم- ترک :که با هر یک از موارد زیرمشخص می شود:

الف : نشانگان ترک اینترنت :

1-    کاهش استفاده از اینترنت که سنگین و طولانی است.

2-    دو یا چند نشانه که به فاصله چند روز تا یک ماه بعد از معیار اول ایجاد می شود:   بیقراری ، اضطراب ، افکار وسواسی درباره اینکه در اینترنت چه می گذرد ، رؤیا و خیالبافی درباره اینترنت ، حرکات تایپ کردن ارادی و غیرارادی با انگشتان.

3-    نشانگان باعث ناراحتی ، اختلال در کارکرد اجتماعی ، شغلی یا کارکردهای مهم دیگر می شود.

 ب: استفاده از اینترنت برای اجتناب یا تسکین نشانه های ترک ، ادامه می یابد.

سوم – معمولا تماس بیشتر یا طولانی تر از آنچه در نظر گرفته شده بوده است می شود.

چهارم – میل مداوم با تلاش نا موفق برای قطع یا کاهش اینترنت.

پنجم –  وقت زیلدی صرف فعالیت های مربوط به اینترنت ( مثلا خرید کتاب ، راهنما و … ) می شود.

ششم – به علت استفاده از اینترنت فعالیت عای اجتماعی ، شغلی یا تفریحی حذف یا کاهش می یابد.

هفتم – استفاده از اینترنت علی رغم دانستن اینکه یک مشکل مداوم اجتماعی ف شغلی یا روانی مانند محرومیت از خواب ٌ تعارض زناشویی یا خانوادگی، تاخیر در قرارها ، مسامحهدر وظایف شغلی یا احساس بی حوصلگی با  افراد مهم زندگی از آن ناشی شده یا آنرا تشدید کرده است ، باعث تداوم در استفاده نیز می شود.

هشتم – احساس بیقراری یا حساسیت در هنگامی که استفاده از اینترنت متوقف می شود.

نهم – استفاده از اینترنت ، شیوه ای برای فراریا تسکین احساس درماندگی ، کناه ، اضطراب وافسردگی است.

دهم – فرد به اعضای خانواده و دیگران برای پنهان کردن زمان صرف شده ، دروغ می گوید.

یازدهم – فرد علی رغم بالا بودن صورت حساب مخارج گوناگون  ، دوباره به استفاده از اینترنت ادامه می دهد.

روش های درمان اعتیاد به اینترنت

 1- تمرین متضاد :

تشخیص اینکه وقت فرد در اینترنت چگونه صرف می شود یکی از عناصر عمده برای درمان آن است. بنابراین درمانگر برای پیدا کردن این عادت میتواند سؤالاتی همچون:

1)      کدام ور ز هفته عمولا با اینترنت تماس برقرار می کنید؟

2)      چه ساعت روز معمولا این کار را شروع میکنی؟

3)      در هر جلسه چه مدتی تماس دارد؟

4)      معمولا آنرا در کجا مورد استفاده قرار می دهی؟

را از مراجع بپرسید. وقتی ماهیت ویژه اعتیاد  مراجع به این شکل مشخص گردید یک جدول زمانبندی دیگری که متضاد آن باشد می تواند مفید واقع شده و هدف آن مداخله در عادت های قدیم مراجع وایجاد یک برنامه جدید برای از بین بردن آن عادت هااست. مثلاًََ اگر مراجع شب به این کار مبادرت می ورزد، یا بدون استراحت این کار را انجام می دهد  یا آخر هفته این کار را می کند از او بخواهید در هنگام روز ، با دادن چند دقیقه استراحت بین آن و یا در روزهای دیگر هفته این کار را انجام بدهد.

2- حمایت بیرونی:

یک روش دیگر تنظیم وقت این است که اگر مثلاً قرار است ساعت 5/7 سر کار برود به او اجازه داده شود ساعت 5/6 به اینترنت وارد شود در حالیکه فقط یک ساعت فرصت برای او در نظر گرفته می شود.

از جهت اینکه بسیاری از افراد سعی می کنند که دیگر در اینترنت نروند اما ناموفق هستند ، زمان بندی برنامه ریزی شده مثلاً 20 ساعت  هدف دار در هفته به جای 40 ساعت می تواند مفید واقع شودودر زمان های متفاوت در یک تقویم نوشته شود تا مراجع آنرا دنبال نماید. برنامه باید زمان های فراوان وکوتاه داشته باشد این همکاری کردن در برنامه زمان بندی شده به مراجع ایت احساس را می دهد که نحوه استفاده خود را می تواند تحت کنترل درآورد.

3- کارت خاطر نشان :

   برای اینکه مراجع در هدف کاهش استفاده از اینترنت با استفاده نکردن ازیک برنامه معین ثابت قدم بماند از او بخواهید.

1)      پنج مشکل عمده ای که با استفاده از اینترنت برایش بوجود آمده است را بنویسد.

2)      پنج سودی که از بکار نبردن یک برنامه معین عاید او می شود، را بنویسد.

سپس از او بخواهید آن را در یک جدول بر روی کارتی بنویسد و آن را در جیب با کیف خود نگهداردو هر گاه که تماس به اینترنت یا فرصت آن برایش حاصل شد کارت را درآورد و مشاهده کند که از چه چیزهایی می خواهد اجتناب کند و چه کارهایی را می خواهد انجام بدهد تا زندگی سازنده ای داشته باشد.

4-    سیاهه فردی :

چه مراجع بخواهد استفاده از اینترنت را قطع کند یا کاهش دهد، یک راه خوب این است که از او بخواهیم یک فعالیت جایگزین برای آن پیدا کند.درمانگر باید از مراجع بخواهدیک سیاهه از آنچه که قطع کرده یا کاهش داده از نظر زمانی تهیه کند.مثلاً رفتن به ورزش ، مهمانی و مانند آن. این فهرست فعالیت ها که از وقتی که اینترنت مورد استفاده قرار گرفته است از آن چشم پوشی شده است.سپس به وسیله خود او رتبه بندی شود ( خیلی مهم ، مهم ، نه خیلی مهم ) ضمن اینکه صادقانه معین می کند که قبل از استفاده از اینترنت زندگی او چگونه بوده است. آن فعالیت هایی که خیلی مهم قلوداد شده را به همراه مراجع مورد بررسی قرار دهید که آنها تا چه اندازه زندگی او را بهتر کرده اند. بین اینترنت و آنچه قبل از آن باعث افزایش تنش می شده است مقایسه و انتخاب نمایید و در جایگزین کردن لذت از یک فعالیت دیگر در زندگی واقعی به جای استفاده از اینترنت کمک می کند.

5-    گروه حمایتی :

بعضی از افراد ممکن است بدلیل اینکه در زندگی واقعی حمایت اجتماعی ندارند به طرف اینترنت کشانده شوند. آنهایی که سبک زندگی تنهایی دارند مثلاً ( خانه دارها  ، مجردها، ناتوان ها وکسانی که کار وسرگرمی خاصی ندارند) همچنین کسانی که یک واقعه مهم مانند: از دست دادن کسی ، یا از دست دادن چیزی که برای او خیلی مهم بوده است آسیب پذیری بیشتری به اعتیاد دارند.گروه اجتماعی معینی که بدین طریق با مراجع جور درآید به او در پیدا کردن دوستان مشابه خودش کمک خواهد کرد ودر نتیجه میل و وابستگی او به اینترنت کاهش خواهد یافت. عضویت در گروه دوستانی که مشابه موقعیت او را دارند از آنجمله است.

6-    خانواده درمانی :

مداخله درمانی در زمینه خانواده ممکن است در حوزه های زیر متمرکز شود:

الف) آموزش دادن به خانواده در زمینه اینکه یک معتاد به اینترنت چگونه می تواند باشد.

ب) کاهش دادن سرزنش برای رفتار اعتیادی مراجع از طرف خانواده

ج) بهتر کردن ارتباطات شفاف بین اعضای خانواده برای شناخت و از بین بردن عواملی که باعث شده است فرد برای جبران آنها به اینترنت پناه ببرد وارضای روانی بدست آورد.

د) تشویق کرده اعضای خانواده برای کمک در بهبودی رفتار مراجع با فراهم کردن سرگرمی های جدید ، مسافرت های طولانی و گوش دادن به احساسات مراجع یک حس قوی حمایت  خانوادگی مراجع می تواند در بهبودی او تأثیر چشگیری داشته باشد.

ده گام برای زندگی بهنجار

1- رایانه خود را به اتاق دیگری منتقل کنید:باید توجه داشت که بعضی از نشانه های محیطی ،باعث تقویت می شود و شرطی شدن انجام می گیرد

2- هرگز به تنهایی وارد اینترنت نشوید .سعی کنید رایانه خود را در محلی  که کمترین میزان خلوتی را دارد قرار دهید تا مشکلات روانشناختی کمتری پیش آید واین خصوصاً در زمینه هرزه نگاری جنسی خیلی مهم است.

3- ایجاد زمان بندی برای استفده از اینترنت :برای خود برنامه ریزی کنید که در هفته چقدر می خواهید از اینترنت استفاده کنید

4- در زمینه مشکل خود با دیگران صحبت کنید.گفتن این موضوع به آنها  از چند جهت به شما کمک می کند اولاً خواهید فهمید کسان دیگری مانند شما نیز وجود دارند وبنابراین افرادی هستند که شما را مورد حمایت قرار دهند.ثانیاً می فهمید که با هماهنگ کردن زمان اینترنت با اوقات دیگر زندگی تان اینترنت غیر فردی تر ، کم درونی تر و آشَکارتر خواهد شد.

5- تمرین های ورزشی : با ورزش می توانید انرژی خود را در جهت سازنده تر و سالم تری مورد استفاده قرار دهید.

6- هرگز از اسامی متعدد استفاده نکنید: داشتن اسامی متعدد هر کدام هویت های مختلفی را طلب می کند که این روش جالبی برای غلبه براعتیاد به اینترنت نیست.

7- از اینترنت مرخصی بگیرید: گاهگاهی سعی کنید از اینترنت برای خودتان مرخصی بگیرید.این کار ار با یک روز شروع کنید،اگرچه این کار در روزهای اول سخت خواهد بود ولی سعی خودتان را بکنید، زیرا با این کار می توانید چرخه اعتیاد را درهم بشکنید و در واقع این شما هستید که اینترنت را تحت کنترل درآورده اید.

8- در باره اعتیاد خود زیاد فکر نکنید:اگرچه داشتن اطلاعاتی در مورد مشکلتان ضروری است اما وقتی به حد کافی رسید ، فکر کردن و مطالعه کردن درباره آن را تمام کنید و انرژی خود را در جهت دیگری صرف کنید.

9- به دیگران کمک کنید : اگر کسی را می شناسید که به اینترنت اعتیاد دارد به کمک کنید تا مشکل خود را بشناسد و یک دوره از کارهارا با او شروع کنید.با اینکار نه تنها در قبال دیگران احساس مسئولیت می کنید بلکه در زمینه حل مشکل خودتان نیز موفقتر خواهید بود.

10- به افراد حرفه ای مراجعه کنید : باید توجه داشته باشید که هیچ جایگزینی برای مراقبت سلامت روانی وجود ندارد. یک روان شناس یا یک مشاور خوب می تواند به شما کمک کند تا به مشکل خود فائق آیید وبه راه های سازنده تر استفاده از اینترنت راهنمایی شوید و اگر موضوعات زیر بنایی برای مشکل شما وجود داشته باشد( مثلاً افسردگی یا فوبی اجتماعی و…) در فرایند درمان حل خواهد شد.


اعتياد به اينترنت

      چند روز پیش یکی از دانش آموزان میگفت: نمیدونم چرا دست و دلم به درس نمیره ،هر چی میخام درس بخونم نمیشه، همش دوست دارم برم پای کامپیوترو اینترنت. یکی از دوستاش هم که همراهش بود میگفت : آره درسته منم وقتی میخام درس بخونم انگار دستم داره با صفحه کلید کار می کنه و انگشتام دایم خود بخود مثل زمانی که پشت سیستم هستم کار میکنه.

     آره درست حدس زدین ، این دونفر و بسیاری از کاربران کامپیوتر و اینترنت به آن معتاد شده اند . به همین خاطر قصد دارم به زودی مطالبی در مورد اعتیاد به اینترنت و راه های درمان آن  بنویسم. اگر شما دوست عزیز نظری دارین منو هم از اون  آگاه کنین تا استفاده کنم. دارم در مورد اعتیاد به اینترنت تحقیق میکنم به زودی در موردش می نویسم. تا بعد


خطرات اينترنت

دوستان خوبي كه با اينترنت سروكار داريد چند تا ياد آوري مشاوره اي ودوستانه را همواره بيا داشته باشيد تا از اين رسانه استفاده كامل وبهينه راببريد.

1-              هميشه قبل از متصل شدن به اينترنت هدف وبرنامه خود رامشخص نماييدتادچار سرگرداني نشويد.

2-              از آدرسهايي كه به نظرتان مشكوك مي آيد استفاده نكنيد.زيرا ممكن است حامل انواع ويروسهاي جديد اينترنتي  باشند.

3-              اگر از ايميل استفاده مي كنيد نامه هاي مشكوك ومجهول الهويه را باز نكنيد زيرا يكي از بهترين راه هاي انتقال ويروس به سيستم شما باز نمودن ايميلهاي مشكوك مي باشد.

4-              به ياد داشته باشيد كه بعضي سايتها ممكن است اطلاعاتي از شما ومحل زندگي شما ويا افرادخانواده شما بخواهند.لذا به ياد داشته باشيد كه از دادن هر گونه اطلاعات كامل در مورد موارد خواسته شده خوددارري نماييد.زيرا شما طرف مقابل ويا سايت موردنظرتان را كه نمي شناسيد ممكن است جنبه جاسوسي داشته باشد(متاسفم كه بيشتر نمي توانم توضيح دهم.) ويا آن اطلاعات بعدها عليه شما استفاده شود.

5-              از فرستادن هرگونه عكس خود ويا افراد خانواده خود بخصوص در چتها وايميلها خودداري نماييد.زيرا همانطور كه شنيده ايد ممكن است عواقب ناگواري براي شما داشته باشد.

6-         قبل از متصل شدن به اينترنت حتماًسيستم خود را به پيشرفته ترين آنتي ويروسهاي موجود مجهز نماييد.