این پرسشنامه استاندارد از نوع فایل ورد و به همراه تمامی اطلاعات مربوط به نمره گذاری، تفسیر، و … در قالب جداول زیبا و آماده تکثیر ارائه گردیده است. پس از پرداخت موفق می توانید به صورت آنلاین اقدام به دانلود فایل مربوطه بپردازید.
هدف: ارزیابی موفقیت افراد در ازدواج (میزان رضایت از زندگی زناشویی)
تعداد سوال: 25
شیوه نمره گذاری و تفسیر نتایج: دارد
نوع فایل: word 2007
منبع: ثنایی ، باقر و همکاران. مقیاس های سنجش خانواده و ازدواج. انتشارارت بعثت 1387
همین الان دانلود کنید
قیمت: فقط 1900 تومان
رضایت زناشویی و اهمیت آن در زندگی یکی از عوامل بسیار مهم و تعیین کننده در پیش بینی اندازه خلوص در یک رابطه عاشقانه و دوام آن و تمام شدن رابطه آن ها است. در واقع می توان گفت که زن و شوهرهایی که در در زندگی مشترک خود احساس رضایت بیشتری دارند، دارای ثبات بیشتری در روابط خود هستند و برای حل کردن تعارضات و مشکلات زندگی زناشویی خود خیلی بیشتر از دیگران، سعی می کنند.
رضایت زناشویی ابعاد جنسی، عاطفی و جسمی را در بر می گیرد و با عوامل فرهنگی و رفاه اجتماعی و اقتصادی مرتبط است. عدم رضایت زناشویی با درگیری و افزایش تنش میان زوجین همراه است که در نتیجه ممکن است سبب طلاق عاطفی و یا جدایی زن و شوهر از یکدیگر شود.
اهمیت رضایت زناشویی در زندگی مشترک
در زندگی زناشویی رضایت نقش بسیار مهم و اساسی در سلامتی روانی افراد ایفا می کند. در واقع می توان گفت که شاهرگ اساسی برای ادامه و حیات یک رابطه رضایت است.
رضایت زناشویی و اهمیت آن در زندگی با فراهم شدن نیازهای جنسی و عاطفی و برآورده شدن انتظارات زن و شوهر از یکدیگر به دست می آید. در کل زوجین با وجود همه ی چالش ها و پستی و بلندی های زندگی زناشویی به یک رضایت نسبی از ازدواج و زندگی مشترک دست یافته اند.
اگر زوجین در زندگی خود احساس رضایت کنند با قبول کردن مسئولیت ها نقش خود را به بهترین نحو ممکن ایفا می کنند و هر دوی آن ها برای رسیدن به اهداف زندگی و رویاهای خود با یکدیگر مشورت و مشارکت می کنند. همچنین رضایت در زندگی زناشویی سبب بیشتر شدن صمیمیت، تعهد و احترام متقابل، حس همدلی و از خود گذشتگی می شود.
عوامل تعیین کننده در رضایت زناشویی
به طور کلی سه عامل تعیین کننده وجود دارد که نوع دیدگاه و نگرش به رضایت زناشویی و رابطه را در افراد کنترل می کند که این عوامل تعیین کننده عبارتند از:
-عوامل فردی
یکی از عوامل تعیین کننده در رضایت زناشویی عوامل فردی است. در واقع عوامل فردی مجموعه ای از ویژگی ها و رفتارهایی را شامل می شود که به نوع نگرش و خود فرد بستگی دارد. در این دسته از عوامل تعیین کننده شریک زندگی فرد به اندازه خود او اهمیت ندارد بلکه رفتارهای فرد، نحوه تفکر و پویش های روانی فرد بیشترین میزان اهمیت را داراست.
عوامل موثری که در این زمینه نقش دارند عبارتند از:
۱-باورهای مذهبی و اجتماعی
۲-پاتولوژی و شخصیت فرد
۳-سلامت جسمانی
۴-سن
۵-سلامت روان
-عوامل محیطی
عوامل محیطی مانند اندازه درآمد و توان اقتصادی، جامعه و فرهنگ حاکم و فرزندان هر کدام به نوعی می توانند بر میزان رضایت زناشویی اثر داشته باشند.
-عوامل ارتباطی
در جوامع امروزی با آموزش و یادگیری می توان عوامل ارتباطی را تغییر و ارتقا داد. مهارت های ارتباطی و بالا رفتن ابزارها می تواند در نهایت بر عوامل محیطی غلبه کند و آن را در سیطره خود قرار دهد.
نشانه های وجود رضایت در ارتباط با همسر
ویژگی های خاصی در ارتباط با همسر وجود دارد که به ما نشان می دهد هیجانات و احساسات مثبت در زندگی زوجین غلبه خیلی زیادی دارند و میزان رضایت زناشویی نیز بالاتر است. این ویژگی ها عبارتند از:
۱-برخورداری از قدرت پذیرش
این نکته بسیار حائز اهمیت است که بعد از ازدواج طرفین بتوانند شریک زندگی خود را به عنوان یک شخص نمونه و منحصر به فرد در نظر بگیرند و او را با همه ی ویژگی های منفی و مثبتی که دارد قبول کنند. زوجین باید به این نکته توجه کنند که بعد از ازدواج نمی توانند که همسر خود را تغییر دهند و از او فردی با ویژگی هایی که خود دوست دارند بسازند. تلاش زوجین برای تغییر همسر خود باعث به وجود آمدن اختلاف و تنش در زندگی مشترک و عدم رضایت زناشویی می شود.
۲-پایبندی و تعهد کافی
یکی از موثرترین و مهمترین عواملی که در داشتن یک زندگی رضایت بخش و موفق به افراد کمک می کند متعهد بودن زن و مرد است. در واقع افراد متعهد تصمیم گرفته اند که با وجود تمام مشکلات احتمالی و سختی ها در کنار یکدیگر بمانند و به کمک هم و در کنار هم هر نوع بحرانی را پشت سر بگذارند. این مساله با ایجاد حس امنیت و اعتماد پایه و بنیان زندگی مشترک را محکم کرده و باعث رضایت زناشویی بیشتری می شود.
۳- تداوم داشتن عشق
یکی از هنرهایی که زن و شوهرها پس از آغاز زندگی زناشویی و با وجود تمام مشکلات و گرفتاری های روزمره زندگی باید از آن بهره مند باشند حفظ کردن رابطه صمیمی و عاشقانه است. غرق شدن در تربیت کودک و یا کار و در پی آن توجه نکردن به عواطف و احساسات طرف مقابل به صورت خاموش میزان رضایت زن و مرد از زندگی زناشویی را کاهش می دهد و باعث به وجود آمدن اختلافات و تنش های مختلف در رابطه می شود.
۴-برخورداری از مهارت همدلی
یکی از عواملی که در تمام رابطه ها حائز اهمیت است و نقش بسزایی دارد برخورداری از مهارت همدلی می باشد. در واقع همدلی به معنی این است که بتوانید بعضی وقتا خود را به جای همسرتان بگذارید و سعی کنید که به دنیا از زاویه دید او نگاه کنید. بررسی ها نشان داده است که زن و شوهرهایی که در زندگی خود بیشتر احساس همدلی می کنند درای رضایت زناشویی زیادتری هستند.
۵-داشتن رویکرد حل مساله برای حل تعارض ها
در واقع داشتن رویکرد حل مساله بدین معناست که افراد موقع برخورد با چالش ها و مشکلات زندگی به جای گم کردن خود در هیجانات منفی و احساسات بتوانند ذهن خود را کاملا آرام کرده و به دنبال بهترین راه حل برای حل کردن مشکل خود باشند.
کسانی که در حل مسائل و مشکلات زناشویی خود دارای توانایی کمتری هستند درگیر عواطف و هیجانات خیلی شدیدی مانند غم و خشم می شوند و دیگر توانایی این را ندارند که به آسانی از اختلافات و مشکلات زندگی خود عبور کنند. این امر می تواند هر نوع تعارض خیلی کوچک را به یک بحران بزرگ تبدیل کند و باعث نارضایتی زناشویی شود.